De Vossenlintworm… een reëel gevaar na terugkeer van vakantie!

Array

Foto: Thinkstock
De vossenlintworm (Echinococcus multilocularis) is een kleine , die voorkomt in de dunne darm van de vos. Ook hond en kat kunnen besmet worden met deze lintworm. In de ontlasting van de besmette vos, hond of kat komen eitjes voor, die ook de mens kunnen besmetten. Vossen, honden en katten infecteren zich door besmette knaagdieren op te eten, waarna uit de opgegeten eitjes een blaasworm groeit. Die leidt weer tot volwassen lintwormen.

Maar als de mens een eitje van een vossenlintworm binnenkrijgt, ontstaat deze blaasworm. Dit is een met vocht gevulde holte, die maar blijft doorgroeien. De klachten bij de mens ontstaan vaak pas jaren later, afhankelijk van de plaats van de blaasworm in het lichaam, van buikpijn tot hoofdpijn en vermoeidheid.

De vossenlintworm komt in Nederland alleen voor in (Oost)-Groningen en Limburg aan de grenzen met Duitsland en Belgie. Het infectierisico in Nederland wordt op dit moment nog klein geacht.

Behandel uw hond na terugkeer uit het buitenland
In de rest van Europa komt de vossenlintworm wel voor. Als de hond of kat meegaat naar het buitenland, is een behandeling met een lintwormmiddel (met werkzame stof praziquantel, bijv. Drontal, Milbemax, verkrijgbaar bij uw dierenarts) op de dag van terugkeer en 4 weken later aan te raden. Zo voorkomt u besmetting van uzelf en van de omgeving door de ontlasting van uw huisdier.
Voor honden die met regelmaat buiten in de natuur(gebieden) lopen, is elke drie maanden ontwormen aan te raden met een breed ontwormingsmiddel.

Verminder het besmettingsrisico van de mens
Het risico op besmetting in Nederland is klein als je je aan deze voorzorgsmaatregelen houdt:

Na grond- en bosbouwwerkzaamheden goed de handen wassen.
Vermijd uitwerpselen van vossen en dode vossen.
ldem (laaggroeiende) bosvruchten (bramen en bosbessen) en zelfgeplukte paddenstoelen altijd grondig wassen en het liefst koken.

Meer informatie op de website van het RIVM

Bron: DierenNieuws.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen