Online zelfhulp voor depressieve diabetespatiënt in basispakket VGZ

Array
Dit is een origineel bericht van UVIT
De online zelfhulpcursus Diabetergestemd.nl is vanaf heden online beschikbaar. De cursus helpt depressieve klachten bij diabetespatienten te verminderen en daarmee een toename van klachten dan wel een depressieve stoornis te voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer één op de vijf diabetespatienten lijdt aan een depressie. Zorgverzekeraar VGZ vergoedt de cursus Diabetergestemd.nl als eerste in Nederland voor haar verzekerden.Zorgverzekeraar VGZ kondigde eerder in de media aan flink in te zetten op e-health in de zorginkoop. Diabetergestemd.nl is volgens de verzekeraar een nieuw voorbeeld van een bewezen effectief en laagdrempelig e-health programma. ‘Vaak wordt er vanuit de behandeling van diabetes onvoldoende aandacht geschonken aan de psychologische effecten. Deze kunnen zowel voor de diabetes als mentaal, op langere termijn, ernstige gevolgen hebben. Dit soort interventies helpt de klant om zelf met de mentale aspecten aan de slag te gaan en versterkt de reguliere behandeling, aldus Stephan Hermsen, zorginkoper van VGZ.Diabetergestemd.nl is ontwikkeld door VU medisch centrum in samenwerking met het Trimbos-instituut en wordt aangeboden door Mentalshare. De cursus is gebaseerd op Kleur je leven, een bewezen effectieve online zelfhulpcursus gericht op somberheidklachten. Uit recent onderzoek van VU medisch centrum blijkt Diabetergestemd.nl effectief in het verminderen van depressieve klachten bij diabetespatienten. Daarnaast blijkt een gunstig effect op diabetesspecifieke psychische klachten. De online cursus bestaat uit 8 lessen die zelfstandig via het internet worden gevolgd . De lessen bevatten schriftelijk en gesproken informatie, korte films van patienten en animaties. Tijdens de lessen leert de patient meer over depressieve klachten en hoe men deze zelfstandig vermindert. Er wordt specifiek aandacht besteed aan leven met diabetes. Elke les wordt afgerond met huiswerkopdrachten, waar een psycholoog feedback op geeft. Een psycholoog beoordeelt op basis van een online intake of de cursus geschikt is voor de betreffende patient. Meer informatie over de cursus Diabetergestemd.nl kunt u vinden op www.diabetergestemd.nl.

In Nederland hebben 900.000 mensen diabetes (type I en II), waarvan ongeveer één op de vijf last heeft van depressieve klachten. De kans op depressie bij mensen met diabetes is dubbel zo hoog dan voor mensen die geen diabetes hebben. Het herkennen en behandelen van depressieve klachten is van belang bij een diabetespatient. Depressieve klachten kunnen de zorg voor diabetes namelijk bemoeilijken, wat kan leiden tot slechtere glucosewaarden, waardoor de stemming verder verslechterd. Ook kan een depressie de glucosewaarden direct beïnvloeden.

Bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen