UMC Utrecht sterkste ziekenhuismerk van Nederland

Array

Senioren veel kritischer over ziekenhuizen    Foto: Thinkstock
Het UMC Utrecht is voor de gemiddelde Nederlander het ziekenhuis met de sterkste reputatie. Het UMC St Radboud in Nijmegen en het AMC in Amsterdam bezetten plaats twee en drie. De koppositie dankt het UMC Utrecht aan de nationale bekendheid van de organisatie en de hoge waarderingsscore. Ook als men het ziekenhuis nog nooit heeft bezocht, heeft men veel vertrouwen in het UMC Utrecht. Dit blijkt uit een grootschalig merkenonderzoek door Hendrik Beerda Brand Consultancy onder 4700 Nederlanders. De top-10 van sterkste ziekenhuismerken is in vergelijking met de vorige meting van 2009 vrijwel ongewijzigd.Top-10 van ziekenhuizen met de sterkste reputatie op nationaal niveau (+ positie in 2009)
1. (1) Universitair Medisch Centrum Utrecht
2. (3) UMC St Radboud
3. (2) Academisch Medisch Centrum (AMC)
4. (5) Erasmus MC
5. (4) Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL)
6. (7) Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)
7. (6) VU Medisch Centrum
8. (8) Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)
9. (9) Bronovo
10. (10) Slotervaart ZiekenhuisSenioren veel kritischer over ziekenhuizen
Wat verder opvalt aan het onderzoek, is de kritische houding die senioren in de afgelopen twee jaar hebben gekregen ten aanzien van ziekenhuizen. Vijfenvijftigplussers zijn aanzienlijk negatiever over ziekenhuizen gaan denken. Terwijl senioren in 2009 nog bovengemiddeld enthousiast over deze sector waren, is de stemming in korte tijd helemaal omgeslagen. “Alle negatieve publiciteit over ziekenhuizen heeft de 55-plusser kennelijk flink aangegrepen”, aldus merkadviseur Beerda. “Het imago van ziekenhuizen is vooral onder deze bevolkingsgroep veel minder sympathiek geworden. De informatievoorziening en de patientbejegening worden door hen minder positief beoordeeld.”UMC Groningen biedt de meeste kwaliteit volgens omwonenden
In het onderzoek is ook navraag gedaan naar de kwaliteitsbeleving onder de direct omwonenden van alle ziekenhuizen. Net als in 2009 vinden omwonenden dat het Universitair Medisch Centrum Groningen de hoogste medische kwaliteit biedt.

Top-10 kwaliteitsbeleving ziekenhuizen onder direct omwonenden
1. Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)
2. UMC St Radboud
3. Ziekenhuis NijSmellinghe
4. Antonius Ziekenhuis
5. Medisch Centrum Leeuwarden (MCL)
6. Universitair Medisch Centrum Utrecht
7. Martini Ziekenhuis
8. Slingeland Ziekenhuis
9. Sint Maartenskliniek
10. Isala Klinieken

Onderzoek onder 4700 respondenten
Met het onderzoek zijn de merkkracht en het imago gemeten van alle 94 academische, gespecialiseerde en algemene ziekenhuizen van Nederland. Hiervoor zijn 4700 respondenten ondervraagd. De onderzoeksgroep is representatief voor de Nederlandse bevolking boven 18 jaar.

Dit is een origineel bericht van Hendrik Beerda Brand Consultancy

Bron: ANP Perssupport
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen