“Begin volgend jaar verklaring omtrent gedrag verplicht”

Array

Begin volgend jaar verklaring omtrent gedrag verplicht’
Vanaf 1 januari 2012 is het niet meer mogelijk om ingeschreven te staan in het register van de Stichting Beroepsbeoefenaren Natuurlijke Gezondheidszorg (RBNG) zonder een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Therapeuten in deze sector kunnen zich zonder een dergelijke verklaring ook geen Registertherapeut BNG® meer noemen, want vanaf begin volgend jaar is die verklaring verplicht.

Het bestuur van de RBNG/TBNG en de aangesloten beroepsverenigingen reageren daarmee op een voornemen van de toenmalige minister Ab Klink een aantal jaren geleden. Op 26 juni 2007 maakte hij als bewindsman bekend dat verpleegkundigen, artsen en de andere beroepsbeoefenaren uit het BIG-register bij inschrijving of herregistratie een Verklaring Omtrent Gedrag moeten kunnen overleggen. Daarmee wilde hij de patienten beter beschermen tegen hulpverleners met dubieuze en kwaadaardige praktijken. Hij schreef dat destijds in een brief aan de Kamer.

Directeur Josephine Beck-Kok van de Stichting RBNG: “Inmiddels is het vier jaar later en is de conclusie dat er nog steeds gesproken wordt over een VOG-verklaring voor de zorg. De huidige minister Edith Schippers reageert op vragen van het Kamerlid Leijten (SP) dat de verplichte Verklaring Omtrent Gedrag voor de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) een onderdeel van de voorgenomen Beginselenwet zorginstellingen is, die naar verwachting medio dit jaar naar de Tweede Kamer gezonden wordt en dat de minister een bredere verplichtstelling wil bereiken door een aanpassing van de Wet clientenrechten zorg (Wcz).”

Het bestuur van de RBNG/TBNG en de aangesloten beroepsverenigingen willen hier niet op wachten. Een aantal verenigingen heeft de VOG al eerder verplicht gesteld en vanaf januari 2012 is het niet meer mogelijk om ingeschreven te staan in het RBNG-register. Betrokkenen die niet staan geregistreerd, kunnen zich dan ook geen Registertherapeut BNG® noemen.

Josephine Beck-Kok: “De natuurlijke gezondheidszorg wil niet wachten tot het schaap verdronken is. We werken met mensen en ook kinderen. We kunnen binnen de totale zorg helaas nog niet spreken over gelijkheid. De dokter in de witte jas is en blijft voor velen een ander soort mens, zelfs al wordt de patient/client steeds mondiger. De therapeut is degene die patienten/clienten pas bezoeken als het leven lichamelijk of geestelijk niet optimaal is of dat patienten/clienten geen ander vooruitzicht meer hebben of zien. Er wordt dan gezocht naar hulp en hoe graag we het ook willen veranderen, bij een hulpvraag hoort een vorm van afhankelijkheid.”

Ze noemt als voorbeeld de verhalen die via de media worden verspreid over pedofielen, die zich niet kunnen bedwingen, waarbij de afhankelijkheid van clienten een belangrijke rol speelt en ze helaas door verschillende omstandigheden slachtoffer kunnen worden.

Uiteraard gaat het niet alleen om pedofilie en zijn er meerdere redenen om als beroepsgroep te besluiten dat het soms beter is voor een therapeut om niet te werken met alle mensen die om zorg vragen.

“Wij, het bestuur van de RBNG/TBNG, kunnen excessen natuurlijk niet uitsluiten hoe graag we dat ook zouden willen. Jammer genoeg kan niemand dat, maar we willen er wel alles aan doen om de patient/client een zo groot mogelijke zekerheid te bieden. Daarom gaan we die VOG-verklaring vanaf 1 januari 2012 ook verplicht stellen”, aldus de directeur van de Stichting RBNG/TBNG.

Recente artikelen