De Groningse jeugdzorg-transformatie in beeld

Array

Wat is het toekomstplaatje van Groningse jongeren en ouders op het gebied van zorg, welzijn, onderwijs, wonen en werken? Groningse bestuurders, wethouders en ambtenaren verkregen inzicht via vier creatieve informatiekaarten. Gebundeld in een kaartenboek dat dit complexe vraagstuk visualiseert.

Provincie, gemeenten en organisaties lieten de trends in kaart brengen en bepaalden zo een agenda voor de toekomst.

Waarom dit kaartenboek?
De beleidsvelden rond jeugd zijn volop in beweging. Gemeenten worden verantwoordelijk voor de jeugdzorg, GGZ, LVG en jeugdzorg plus. De overheveling van taken van provincie naar gemeenten biedt ruimte om na te denken over herinrichting van het systeem rond jongeren, los van wat historisch is gegroeid. Daarbij spelen vragen als:

  • Hoe hebben we zorg en welzijn nu georganiseerd?
  • Hoe werken zorg en welzijn samen met school, wonen en werken?
  • Wat gaat goed en wat kan beter: effectiever of klantvriendelijker?

De Argumentenfabriek maakte vier kaarten om deze vragen te beantwoorden.

Vier stappen
Het kaartenboek bouwt het toekomstbeeld stapsgewijs op. Eerst kijkt men naar trends en factoren: hoe ziet de wereld van jongeren in Groningen eruit? Dan volgt een visie op basis van de gesignaleerde trends en factoren. Daarna de visie door de ogen van Groningse jongeren: wat ervaren zij als de visie wordt gerealiseerd in de praktijk? De laatste kaart laat zien op welke manier partijen (kunnen) samenwerken om de gedeelde visie te realiseren.

Meer informatie
Niet alleen in Groningen, maar ook in de rest van Nederland zijn mensen druk bezig met de herinrichting van zorg voor jeugd. Het kaartenboek dient als inspiratie en kennisbron voor gemeenten, provincies en andere organisaties.

Bron: VNG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen