Juiste zorg aan de telefoon bij huisartsenpost

Array

Patienten die zich melden bij een huisartsenpost moeten verzekerd zijn van deskundige zorg aan de telefoon. Om de kwaliteit van zorg te meten deed afdeling IQ healthcare van het UMC St Radboud onderzoek naar één van de meetinstrumenten, de HAAKplus-lijst. Het onderzoek laat zien dat de HAAKplus-lijst een betrouwbaar, valide en bruikbaar meetinstrument is. Onderzoekers van IQ healthcare pleiten voor onafhankelijke kwaliteitsmetingen om te zien of de huisartsenposten de juiste zorg leveren en hoe deze kan verbeteren.

Triage
Nederland telt ongeveer 130 huisartsenposten. Hier kunnen patienten terecht voor een hulpvraag buiten de kantooruren van de eigen huisarts. Jaarlijks melden zich in Nederland vier miljoen patienten bij één van de huisartsenposten. Patienten bellen de huisartsenpost en krijgen als eerste de triagist te spreken. Triagisten zijn meestal doktersassistentes of verpleegkundigen, die naast hun medische opleiding een speciale opleiding hebben gevolgd tot triagist. De gediplomeerde triagisten beoordelen de hulpvraag wat betreft ernst en benodigde hulp (zelfzorgadvies, consult op de post of huisvisite door de huisarts). Zij regelen dus de instroom van patienten en leveren op die manier een bijdrage aan een veilige en effectieve zorg.

Het helpen van de patient aan de telefoon vraagt om medische en communicatieve expertise van de triagist. Patienten moeten er van op aan kunnen dat deze expertise van hoog niveau is.

Meetinstrument
Om de kwaliteit van de telefonische triage van de huisartsenposten te meten zijn diverse meetinstrumenten beschikbaar. Onderzoekers van IQ healthcare, onder leiding van huisarts dr Paul Giesen, hebben nu één van deze meetinstrumenten uitgebreid onderzocht, de HAAKplus-lijst. Deze lijst is een initiatief van Marleen Teunis en in licentie uitgebracht door Van Campen Consulting. Op dit moment maken al veel huisartsenposten gebruik van de HAAKplus-lijst.

Betrouwbaar
“De HAAKplus-lijst blijkt na wetenschappelijk onderzoek een betrouwbaar, valide en bruikbaar meetinstrument te zijn”, stelt onderzoeker Linda Huibers van IQ healthcare. Paul Giesen pleit ervoor om de triage op alle huisartsenposten met één meetinstrument en op dezelfde wijze te laten beoordelen door een onafhankelijke instelling. Giesen: “De HAAKplus-lijst kan als basis dienen voor landelijke metingen. Zo kan elke huisartsenpost de eigen telefonische triage vergelijken met de rest en kunnen verbeterpunten worden opgespoord.”

Bron: UMC St Radboud

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen