Wanbetalers kosten 27 euro per persoon

Array

Honderden Nederlanders hebben grote moeite om iedere maand de premie voor de zorgverzekering te betalen. Steeds meer verzekerden kloppen bij hun zorgverzekeraar aan voor een betalingsregeling. Verzekeringssite.nl verwacht dat de premie in 2012 nog meer zal stijgen en hierdoor een groter gedeelte van het inkomen zal beslaan. Hierdoor zal het aantal wanbetalers waarschijnlijk nog verder groeien dan nu. Nu kost elke wanbetaler de verzekerden 27 euro per jaar. Verzekeringssite.nl verwacht dat dit bedrag verder zal gaan stijgen.

Volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek waren er eind 2010 282.000 wanbetalers. Iemand wordt als wanbetaler geregistreerd bij het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) wanneer hij een betalingsachterstand van zes maanden heeft. Het CVZ int dan een hogere premie (130%) totdat de wanbetaler zijn schulden bij de zorgverzekeraar heeft voldaan of een afbetalingsregeling heeft getroffen.

Pas na zes maanden worden mensen geregistreerd bij het CVZ. Daarvoor kunnen verzekerden nog aankloppen bij hun eigen zorgverzekeraar voor een afbetalingsregeling. Ook dit aantal stijgt. In 2011 vroegen bij zorgverzekeraar UVIT (4,2 miljoen verzekerden) elke maand 4.000 mensen om een regeling. In 2009 en 2010 waren dit nog 3.000 mensen per maand.

Verzekerden geven in 2011 gemiddeld 7,8 procent uit aan zorgkosten. In 2005 was dit percentage nog 5,4 procent.

“Wij verwachten dat in 2012 de zorgpremie weer zal gaan stijgen. Ook zal het basispakket waarschijnlijk verder worden uitgekleed en wordt het eigen risico 210 euro. Als mensen nu al moeite hebben om de premie te betalen, verwachten wij dat nog meer mensen volgend jaar in de problemen zullen komen en dat er meer wanbetalers zullen komen, ” aldus Erik Hordijk van Verzekeringssite.nl.

Bron: Verzekeringssite.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen