Zorgportaal Rijnmond: van medisch kerndossier tot zelfhulpdagboeken en digitale vragenwijzer

Array

Online tv-uitzendingen, medische zelfhulpdagboeken, een digitale vragenwijzer, een medisch kerndossier en een elektronisch hulpmiddel voor mantelzorgers: al deze toepassingen zijn sinds kort beschikbaar via het Zorgportaal Rijnmond (zorgportaalrijnmond.nl). Het portaal is een beveiligde website waar burgers en zorgprofessionals veilig gegevens kunnen uitwisselen en betrouwbare informatie snel en gemakkelijk vinden.

Alle inwoners en aanbieders van zorg in Rotterdam kunnen vanaf deze maand terecht bij Zorgportaal Rijnmond. Patienten kunnen er gemakkelijk, vanaf één plaats, de weg vinden binnen het zorgaanbod in de regio. Dat leidt niet alleen tot meer gebruiksgemak, maar houdt hen ook langer zelfstandig. Daarnaast kunnen zij op termijn via de portal in een beveiligde omgeving contact onderhouden met lotgenoten en met bijvoorbeeld hun arts. Zorgverleners kunnen straks beveiligd gegevens uitwisselen met collega’s en hun patienten benaderen, zonder dat zij deze op het spreekuur hoeven te zien.

ZorgInfo TV
Via Zorginfo TV kunnen Rotterdamse zorgverleners online beveiligde informatiebijeenkomsten organiseren voor groepen geselecteerde patienten. Het Erasmus Medisch Centrum heeft inmiddels acht uitzendingen voor patienten met taaislijmziekte verzorgd. Zij hoeven daardoor niet meer naar het ziekenhuis te komen en lopen daardoor geen gevaar op infecties. Zij loggen nu met hun DigID in op Zorgportaal Rijnmond voor een live online video-uitzending met de mogelijkheid om direct vragen te stellen aan de arts die de voorlichting geeft. Alle zorgverleners kunnen gebruik maken van dit praktische middel.

Kwaliteit en efficiency
Mensen met taaislijmziekte zijn gevoelig voor infecties en krijgen intensieve medische begeleiding. Door de online bijeenkomsten op Zorgportaal Rijnmond verbetert de kwaliteit van de zorg aan de patient en de efficiency. “De uitzending over bacterien heeft me veel duidelijkheid verschaft over waar we op moeten letten”, zegt Patricia Maat, moeder van de vierjarige Duncan die taaislijmziekte heeft. “Ook over hoe een infectie in de longen ontstaat en welke medicijnen dan worden toegediend. Mijn vragen werden ook direct beantwoord.” De ZorgInfo tv-uitzendingen op Zorgportaal Rijnmond zijn uitsluitend op uitnodiging te zien en deelnemers krijgen elkaars vragen niet te zien.

Medisch kerndossier
Burgers kunnen straks op het Zorgportaal Rijnmond hun eigen medische kerndossier met patientgegevens beheren. Daarvoor moeten zij eerst toestemming geven aan zorgverleners om de informatie op een beveiligde omgeving van het Zorgportaal te zetten. De patient kan er vervolgens alleen zelf bij door in te loggen met DigiD. Hij of zij kan vervolgens bepalen of een zorgprofessional toegang krijgt. Het medisch kerndossier bevat de belangrijkste elementen zoals de medische voorgeschiedenis, allergieen en medicatiegebruik. Het dossier is op dit moment alleen beschikbaar voor een aantal groepen chronisch zieke patienten maar dat wordt de komende tijd uitgebreid. Verwacht wordt dat in 2012 ook gezondheidscentra, STAR MDC, het Sint Franciscus Gasthuis en het Maasstad Ziekenhuis gaan deelnemen.

Aanbod zorgportaal groeit
Het Zorgportaal Rijnmond heeft sinds het startsein in 2009 diverse toepassingen ontwikkeld. Zo zijn er nu ook een medische encyclopedie, een digitale vragenwijzer en een elektronisch hulpmiddel voor mantelzorgers beschikbaar waarmee ze gemakkelijk hulp en informatie kunnen delen. Ook kunnen patienten via het zorgportaal online een afspraak in een aantal ziekenhuizen maken. De komende maanden zullen daar nieuwe diensten bijkomen en worden bestaande toepassingen voor een breder publiek toegankelijk. Het zorgportaal draagt zo bij aan toegankelijke en efficiente zorg- en hulpverlening en wil uitgroeien tot dé plek voor zorg en welzijn voor de regio Rijnmond.

Subsidie en bijdrage partners
Het Zorgportaal Rijnmond heeft voor de realisatie 1,3 miljoen euro subsidie ontvangen van het Ministerie van Economische Zaken en de gemeente Rotterdam. Daarnaast leveren de partners van het zorgportaal een eigen bijdrage.

Recente artikelen