Drie patiënten in Maasstad Ziekenhuis zeer waarschijnlijk overleden door de Klebsiella

Array

In het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam zijn vrijdagochtend de resultaten bekendgemaakt. Uit het  onderzoek bleek dat drie patienten zijn overleden waarbij  de rol die de Klebsiellabacterie doorslaggevend is geweest bij de dood. Bij 10 patienten heeft de bacterie mogelijk een rol heeft gespeeld bij het overlijden. Toch waren deze patienten al zo ziek dat ze aan het ander onderliggende lijden zouden zijn overleden. Hierdoor valt relatie bacterie en overlijden niet te achterhalen. En is niet uit te sluiten maar ook niet te bewijzen dat de multiresistente Klebsiellabacterie een rol heeft gespeeld bij hun overlijden. Van 14 is het zeer onwaarschijnlijk dat de bacterie een bijdrage heeft geleverd aan hun overlijden.  Over één patient kon De Jonge geen uitspraak doen. Prof. dr. E. de Jonge, verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum, deed het onderzoek. De communicatie had beter en anders gemoeten. De communicatie was gericht op patienten, nabestaanden en zorgverleners, niet aan media en publiek. Maar juist dat had ook gemoeten. Hiermee erkent het Rotterdams ziekenhuis  de aansprakelijkheid voor letselschade en overlijdensschade door de uitbraak van de klebsiella oxa – 48

Wel zouden de patienten volgens professor De Jonge door hun onderliggend lijden hoe dan ook zijn overleden.  Voor zo ver nu bekend zijn 98 patienten van het Maasstad Ziekenhuis tussen september 2010 en 18 juli 2011 besmet geraakt met een Klebsiella pneumoniae die het enzym oxa-48 produceert.

De bacterie dook in oktober vorig jaar voor het eerst op, maar eind mei dit jaar erkende de leiding van het ziekenhuis pas dat er een probleem was. Van 98 patienten in het Maasstad is tot nu toe bekend dat ze de multiresistente bacterie bij zich droegen. Het aantal overleden patienten met de bacteries 28.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen