Eerste nominaties Nationale Zorg Jaarprijs bekend

Array

NZJ en ZonMw nomineren drie baanbrekende “Parelprojecten”
De Nationale Zorg Jaarprijs (NZJ) en ZonMw nomineren drie medisch-wetenschappelijke onderzoeken voor “Meest bijzondere Parelproject”. De organisatie van de NZJ maakt de uiteindelijke winnaar bekend tijdens het eerste Nationale Zorg Jaarprijs-gala op 1 november 2011 in Ermelo.

ZonMw stimuleert onderzoek en zorginnovatie in de gezondheidszorg. Deze organisatie reikte de afgelopen twee jaar in totaal vijftien “Parels” uit. Parels gaan naar onderzoek dat bijzondere resultaten oplevert, precies past bij een actuele ontwikkeling of een passend antwoord biedt op een vraag of knelpunt in de gezondheidszorg. Uit deze vijftien onderzoeken nomineren de NZJ en ZonMw nu drie projecten voor “Meest bijzondere Parelproject”. Dit zijn:

  • Better In, Better Out
    Kwetsbare patienten die voorafgaand aan een open hartoperatie minimaal twee weken intensieve ademhalingstherapie krijgen, hebben een kleinere kans op longcomplicaties na de operatie. Dit werd aangetoond in de PORT-studie (Pre-Operatieve Respiratoire fysioTherapie). Deze studie is onderdeel van het programma Better In, Better Out van het UMC Utrecht. Aan Better In, Better Out werkte behalve UMC Utrecht ook TNO mee.
  • Betere diagnostiek acute buikpijn
    De afdeling spoedeisende hulp (SEH) maakt vaak een conventionele röntgenfoto van de buik en borstkas van patienten die binnenkomen met acute buikpijn. Dit levert meestal niks op. De beste aanpak is om eerst een echografie te maken, gevolgd door een CT-scan als de echo geen afdoende verklaring biedt voor de buikpijn. Dat bleek uit de OPTIMA-studie van het AMC in Amsterdam.
  • ParkinsonNet
    De ziekte van Parkinson is een complexe aandoening, die een grote impact heeft op het dagelijks functioneren. Bij de behandeling zijn verscheidene medische en paramedische professionals betrokken, zoals neurologen, gespecialiseerde verpleegkundigen, fysiotherapeuten, logopedisten en ergotherapeuten. Om ervoor te zorgen dat al deze zorgverleners voldoende kennis en ervaring hebben, selecteert ParkinsonNet in elke regio een aantal zorgverleners. Zij krijgen specifieke bijscholing en continue nascholing over de behandeling van de ziekte van Parkinson. Patienten in de regio komen vervolgens bij voorkeur bij deze zorgverleners onder behandeling. Uit onderzoek bleek dat de zorg verbeterde, terwijl de kosten per patient aanzienlijk daalden.

“De basis van een goed imago van de zorgsector is de zorgkwaliteit”, zegt Jan Tuithof, directeur van de Nationale Zorg Jaarprijs. “Onderzoek naar innovatieve medische behandelmethoden levert een essentiele bijdrage aan de verhoging van de kwaliteit van de gezondheidszorg. Juist op dat punt speelt ZonMw een belangrijke, aanjagende rol. We zijn er trots op dat we tijdens het NZJ-gala de prijs voor “Meest bijzondere Parelproject? mogen uitreiken.”

“Het was lastig om te kiezen uit de vijftien prachtige Parel-projecten”, zegt Henk J. Smid, directeur van ZonMw. “We kozen voor deze drie projecten omdat ze al iets ouder zijn. Daardoor weten we meer over de resultaten en toepassing in de praktijk. De impact in de zorgpraktijk nemen we nadrukkelijk mee in de jurering van deze projecten.”

Over ZonMw

ZonMw financiert gezondheidsonderzoek én stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis, om daarmee de zorg voor en gezondheid van patienten te verbeteren. De organisatie onderscheidt in haar visie twee zaken die nodig zijn om die verbetering tot stand te brengen: kennis en het daadwerkelijk gebruiken van die kennis. ZonMw stimuleert met allerlei subsidieprogramma?s de totale innovatiecyclus. Van fundamenteel onderzoek tot implementatie van nieuwe behandelingen, preventieve interventies en verbeteringen in de structuur van de gezondheidszorg. Bij de selectie van subsidievoorstellen zoekt ZonMw altijd naar vernieuwing in combinatie met kwaliteit. Alleen zo doet de organisatie recht aan de complexiteit van de uitdagingen in de huidige samenleving en krijgen clienten betaalbare zorg van hoog niveau. ZonMw heeft als hoofdopdrachtgevers het ministerie van VWS en NWO. Meer informatie is te vinden op: www.zonmw.nl en www.zonmw.nl/parels.

Over de Nationale Zorg Jaarprijs

De Nationale Zorg Jaarprijs (NZJ) is een kennisplatform voor de zorgsector, dat zich ten doel heeft gesteld een positieve bijdrage te leveren aan de zorgsector, zowel voor de zorgconsument als voor (potentiele) werknemers. De NZJ is er voor iedereen, direct of indirect betrokken bij de zorg. De NZJ dient als inspiratiebron voor mensen die bijzondere prestaties in de sector willen leveren. De NZJ organiseert competities, verkiezingen, netwerkbijeenkomsten en het jaarlijkse NZJ-gala.

Meer informatie is te vinden op: www.nationalezorgjaarprijs.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen