NZa stelt tarieven medisch specialisten 2012 vast

Array

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft de tarieven voor de medisch specialisten voor volgend jaar vastgesteld. Daarbij is een nieuwe methodiek gebruikt, waarbij de circa 2 miljard die in 2012 beschikbaar is voor de honoraria op basis van verdeelsleutels is verdeeld over de nieuwe DBC-zorgproducten.

In 2012 wordt het nieuwe declaratiesysteem voor ziekenhuizen, DOT (DBC’s Op weg naar Transparantie) ingevoerd in de ziekenhuiszorg. Daarin gaat het huidige aantal diagnosebehandelingcombinaties (DBC’s) van 30.000 naar 4.400 DBC-zorgproducten. In de nieuwe methodiek zijn de honorariumvergoedingen zo verdeeld over deze DBC-zorgproducten dat zij de werklast van de medisch specialisten weergeven. De methodiek en de verdeelsleutels voor de DBC-zorgproducten zijn in nauw overleg met specialisten, verzekeraars en ziekenhuizen tot stand gekomen.

De overgang naar DOT is één van de onderdelen van een heel pakket aan maatregelen in de ziekenhuissector om in 2012 de overstap naar prestatiebekostiging te maken. Ziekenhuizen krijgen dan niet meer jaarlijks een budget, maar worden betaald voor de zorgprestaties die zij leveren. De afgelopen maanden heeft de NZa de sector al geïnformeerd over de overgang naar prestatiebekostiging.

De NZa heeft daar deze week nog twee beleidsregels voor vastgesteld. In de beleidsregel bekostiging van de ziekenhuizen is het transitiemodel uitgewerkt, dat de komende twee jaar geldt voor de overgang naar prestatiebekostiging. In de beleidsregel beschikbaarheidsbijdragen stelt de NZa de vaste bijdragen vast voor functies die niet aan één patient toegerekend kunnen worden, voor bijvoorbeeld brandwondenzorg en donoruitnameteams.

Op korte termijn volgt ook nog de beleidsregel over het beheersmodel voor de honoraria van de medisch specialisten, nadat de NZa van de minister van VWS daarover een aanwijzing heeft ontvangen. Op 1 oktober stelt de NZa de omzetplafonds voor de ziekenhuizen en Zelfstandige Behandelcentra vast, voor de honoraria van de daar werkende vrijgevestigd specialisten.
Met deze beleidsregels en de honorariumtarieven van DOT biedt de NZa verzekeraars en instellingen duidelijkheid zodat zij tijdig de onderhandelingen over de inkoop van zorg in 2012 kunnen beginnen.

Bron: NZa

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen