KNGF Geleidehonden start actie ‘Stop voor de witte stok!’

KNGF Geleidehonden vroeg vanmorgen met een ludieke actie aandacht voor haar actiecampagne ‘Stop voor de witte stok!’. Geleidehondgebruikers onderwierpen het verkeer rond het Utrechtse Neude aan een test: stopt men voor de visueel gehandicapte medeweggebruiker die met de witte blindenstok met rode ringen aangeeft te willen oversteken? Volgens de wet ben je verplicht te stoppen, maar daar komt in praktijk vaak weinig van terecht. Recent onderzoek van KNGF Geleidehonden onder hun geleidehondeneigenaren wijst uit dat verkeers-deelnemers een uitgestoken witte stok gemiddeld 5 van de 10 keer negeren. Een promoteam attendeerde in Utrecht de fietsers, scooterrijders, automobilisten en anderen op hun al dan niet correcte verkeersgedrag door het uitdelen van witte polsbandjes met de tekst ‘witte stok = stop!’.

Ellen Greve, directeur KNGF Geleidehonden, schrok van de resultaten van het onderzoek: “90% van de respondenten gaf aan vervelende verkeersvoorvallen, zoals aanrijdingen, te hebben gehad. Blinden en slechtzienden schatten op hun gehoor in of het veilig is om over te steken, waarna ze hun witte stok uitsteken om aan te geven dat ze dit van plan zijn. Men geeft aan dat er soms wel 10 auto’s voorbijrijden, voordat er eentje remt en de visueel gehandicapte de ruimte geeft om over te steken. Zelfs bij aangewezen oversteekplaatsen, zoals het zebrapad. We hopen met onze actie zoveel mogelijk mensen bewust te maken van het feit dat je rekening moet houden met blinden en zeer slechtzienden in het verkeer.”

Het onderzoek toont verder aan dat ruim een kwart van de respondenten (27%) angstig en gespannen is in het verkeer. Als gevolg van hun verkeerservaringen kiest ruim 40% van hen een alternatieve route om lastige verkeerspunten te vermijden. Hiernaast geeft 35% van de respondenten aan dat de vervelende verkeerservaringen soms een negatief effect hebben op de geleidehond. Zo kan de hond door de angst van de baas onzeker worden of zelfs weigeren een bepaalde route te nemen, omdat hij deze route niet meer veilig acht voor zijn baas.

Aantasting zelfvertrouwen

Overigens vindt ruim tweederde de professionele weggebruikers, zoals buschauffeurs, het meest attent op de uitgestoken witte stok. Fietsers zijn het grootste probleem, aldus 60% van de respondenten. Fietsers lijken vrijwel nooit te stoppen en schieten vaak nog even snel voor de overstekende blinde of zeer slechtziende langs. Vorige maand nog werd de zeer slechtziende Petra Jongeneelen met flinke snelheid aangereden door een fietser en belandde in het ziekenhuis. Door goed te luisteren en af te wachten had ze zich ervan overtuigd dat de kust ‘veilig was’. Ondanks dat ze met de witte stok duidelijk aangaf te willen oversteken, ging het mis. “De klap kwam hard aan. De lichamelijke schade was achteraf wonderbaarlijk genoeg nog te overzien en mijn geleidehond had gelukkig niets, maar het tast je zelfvertrouwen in het verkeer wel ernstig aan”, aldus de onfortuinlijke Petra.

Misverstand

Hoofd Opleiding bij KNGF Geleidehonden, Peter van der Heijden, spreekt van een algemeen misverstand: “We merken dat mensen het idee hebben dat de hond wel uitkijkt voor zijn blinde baas en dat hij helpt bij het bepalen van een veilig oversteekmoment. KNGF Geleidehonden traint de honden erop een stoplichtpaal of een zebra te zoeken voor zijn baas. Maar kijken of het rood of groen is, of inschatten hoe snel auto’s of fietsen naderen, zijn nou eenmaal geen geleidehondencapaciteiten. De hond leidt zijn blinde baas naar de correcte plek, maar de uiteindelijke beslissing waar en wanneer er wordt overgestoken maakt de baas zelf. Om veilig te kunnen oversteken zijn visueel gehandicapten afhankelijk van het gedrag van verkeersdeelnemers die wel met hun zicht kunnen anticiperen op de situatie.”

Draag het uit: ‘witte stok = stop!’
Iedereen die wel stopt voor de witte stok kan dit laten zien door het ‘witte stok = stop!’ polsbandje te dragen. Dit is een wit siliconen polsbandje met daarin, in rode letters: ‘witte stok = stop!’. Het polsbandje kan vanaf vandaag besteld worden op www.geleidehond.nl/webshop. De prijs bedraagt EUR 1,50 voor twee polsbandjes. De opbrengsten gaan naar KNGF Geleidehonden, zodat nog meer visueel gehandicapten zich, dankzij hun geleidehond, vrij en zelfstandig in de maatschappij kunnen bewegen.

Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF Geleidehonden)

KNGF Geleidehonden leidt sinds 1935 honden op als geleidehond ten behoeve van blinden en zeer slechtzienden. Een geleidehond begeleidt zijn baas in het verkeer en vermijdt daarbij obstakels en/of situaties die voor zijn baas gevaar kunnen opleveren. Daarnaast zoekt de hond op commando bepaalde zaken op, zoals een trap, deur, brievenbus of lege plaats in het openbaar vervoer. Dankzij een geleidehond kunnen visueel gehandicapten zelfstandig aan het meest drukke verkeer deelnemen zonder van familie of anderen afhankelijk te zijn. De onafhankelijkheid, bewegingsvrijheid en kameraadschap die de geleidehond zijn visueel gehandicapte baas of bazin (terug)geeft is uniek en onvervangbaar. KNGF Geleidehonden leidt per jaar zo’n 90 honden op, maar is voornemens dit aantal, gezien de toenemende vraag, te verhogen.

Bron: KNGF Geleidehonden

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen