Vitamine- en mineraaltekort door dieet
ArrayEen groeiend aantal vrouwen ontzeggen zichzelf noodzakelijke vitamines en mineralen door hun calorie- en vetarm dieet, volgens voedingsexperts.
De wetenschappers waarschuwen dat in dieetproducten die weinig vet of suiker bevatten, ook vaak geen belangrijke voedingstoffen zitten als ijzer, vitamine D en calcium. Een op de tien vrouwen zou een tekort aan ijzer hebben, vaak omdat ze geen rood vlees eten, wat een belangrijke bron hiervan is. Ook opteren ze vaak voor een salade als lunch, wat caloriearm is, maar vaak ook niet veel voedzame stoffen bevatten. De gemiddelde Britse vrouw slaat ook regelmatig maaltijden over, ze neemt minder dan drie lunchpauzes per week.
Experte Fleur Borrelli: “Als je niet de juiste dingen eet, berokken je schade aan je lichaam. IJzer is essentieel voor het functioneren van de cellen. We hebben ook vet nodig voor energie, het herstel van weefsels en het dient als transportmiddel voor vitamine A, D, E en K, maar veel vrouwen schrappen dit tevens van het menu. Een tekort aan calcium, een stof in zuivelproducten die vaak als ongezond bestempeld worden, kan leiden tot broze botten. Voor een maximale mentale prestatie moet je je bloedsuikerspiegel overdag op niveau houden door genoeg proteïnes, koolhydraten, fruit en groenten te eten. Wanneer we maaltijden over te slagen, compenseren we dit later vaak door ongezonde dingen als chips en chocolade te eten, maar deze producten hebben weinig voedingswaarde.”