Kwart van mensen met urineverlies spreekt er nooit over

Array

: persoonlijk advies bij urineverlies
Ongewenst urineverlies is niet iets waar mensen gemakkelijk over praten, hoewel het ontzettend veel voorkomt. Eén op de vier vrouwen van 55 jaar en ouder heeft er last van, evenals zeven procent van de mannen van deze leeftijd. Ook bij jongere vrouwen is het een bekend probleem: bijna één op de zes vrouwen tussen de 35 en 55 ervaart ongewenst urineverlies. De juiste informatie hierover kan het leven een stuk eenvoudiger en prettiger maken, maar schaamte vormt een hoge drempel

Dat blijkt uit onderzoek van TENA onder 650 Nederlanders die weleens last hebben van urineverlies. Het gevolg is dat deze groep niet goed of niet volledig geïnformeerd kan worden en geen of de verkeerde producten gebruikt. Dat moet anders. Daarom is er nu TENA Consult, een telefonisch en persoonlijk servicepunt in samenwerking met de apotheek. Zo wordt op een discrete manier begeleiding op maat aangeboden.

Praat erover!
Bijna een kwart (23%) van de ondervraagden geeft aan nooit over hun urineverlies te spreken. Vrouwen die er wel over praten doen dat in eerste instantie met hun vriendinnen (38%), partner (29%) of huisarts (28%). Mannen kiezen daarentegen veel liever voor de huisarts (52%), de partner (47%) en in veel minder gevallen voor het in vertrouwen nemen van vrienden (13%). “De cijfers bewijzen dat een grote groep mensen met helemaal niemand over hun urineverlies praat. En dat terwijl een goede diagnose juist zo belangrijk is bij dit probleem. Er zijn wel degelijk oplossingen en daarom willen we die drempel verlagen. Het is natuurlijk heel fijn om met een bekende je zorgen te kunnen delen, maar voor passende hulp is een expert essentieel,” aldus Gertie Eikenaar, communicatiemanager bij Tena.

Samen met de apotheek
Uit het onderzoek blijkt dat als mensen nu informatie willen inwinnen, dat vooral gebeurt bij de huisarts (16%), op het internet (13%) en in de apotheek (12%). Om mensen de mogelijkheid te bieden op een discrete manier over hun probleem te praten, heeft TENA de handen ineen geslagen met de apothekers. Wie last heeft van urineverlies kan via een TENA Consult met alle vragen terecht bij een gespecialiseerde verpleegkundige. Deze expert geeft adviezen op het gebied van preventie, producten en praktische tips. In principe vindt het TENA Consult telefonisch plaats, maar als dat niet voldoende is, kunnen mensen ook terecht bij de apotheek op een inloopspreekuur.

Advies op maat
Een TENA Consult begint met een adviesgesprek met een verpleegkundige, gespecialiseerd op het gebied van urineverlies. Tijdens het gesprek wordt vastgesteld welke problemen worden ervaren en wordt besproken welke mogelijkheden en oplossingen er zijn. Gertie Eikenaar: “Het gaat om een op maat gemaakt advies. Elke situatie is anders. Door één-op-één met een deskundige te praten die de tijd neemt, krijgen mensen de ruimte om rustig en zonder g(ee)ne hun verhaal te doen. Zo willen we de Nederlandse zorg op dit gebied samen met de apotheken verder verbeteren.”

Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van TENA door MarketResponse onder Nederlandse vrouwen boven de 35 en Nederlandse mannen boven de 55 die wel eens last hebben (gehad) van urineverlies. De respondenten zijn onderverdeeld in drie groepen: vrouwen tussen de 35 en 55, vrouwen boven de 55 en mannen boven de 55. Middels een online enqu(ee)te zijn zij ondervraagd over hun ongewenste urineverlies. De steekproef is gehouden onder 650 panelleden.

Over TENA
TENA is wereldwijd marktleider op het gebied van absorberende producten voor incontinentiezorg en is een merk van SCA, een internationaal consumenten- en papierproductenbedrijf. De onderneming ontwikkelt, produceert en vermarkt absorberende hygienematerialen, verpakkingsoplossingen, kranten- en tijdschriftenpapier en hardhout producten. SCA producten worden verkocht in meer dan 100 landen. Per jaar bedraagt de netto omzet circa 10,5 miljard euro. SCA heeft rond de 45.000 medewerkers in dienst. Voor meer informatie zie ook www.tena.nl en over de SCA Groep zie www.sca.com

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen