‘Taal op recept’ van medische specialisten

Array

Havenziekenhuis
Bondgenoot in de strijd tegen de laaggeletterdheid
Gisteren  is de zevende editie van de Week van de Alfabetisering van start gegaan. De jaarlijkse campagneweek van de Stichting Lezen & Schrijven. Tijdens deze week staat het belang van lezen, schrijven en rekenen centraal. Het Havenziekenhuis doet actief mee en biedt sinds augustus samen met de gemeente Rotterdam `taal op recept’ aan voor patienten die de Nederlandse taal niet goed beheersen. Sinds vandaag is het Havenziekenhuis ook officieel bondgenoot in de strijd tegen de laaggeletterdheid.

Nederland telt ongeveer anderhalf miljoen laaggeletterden, van wie een derde van allochtone afkomst. Ongeveer de helft van de laaggeletterde volwassenen werkt, waarvan 25 procent in de zorg- en welzijnssector. Laaggeletterden hebben over het algemeen ook beperkte gezondheidsvaardigheden, waardoor zij niet goed om kunnen gaan met informatie over gezondheid, ziekte en zorg. Ze begrijpen moeilijk wat de dokter voorschrijft, omdat ze niet of nauwelijks kunnen lezen.

Daardoor lopen ze meer risico op chronische aandoeningen, psychische problemen en eerder overlijden. Laaggeletterden gaan meer naar de huisarts, worden vaker en langduriger opgenomen in het ziekenhuis en hebben vaker een slechte gezondheid dan hooggeletterden.*In het kader van de `week van de alfabetisering’ overhandigt de Gezondheidsraad op maandagavond 5 september haar advies `Laaggeletterdheid te lijf’ aan minister Schippers. De slechte beheersing van de Nederlandse taal doet zich vanzelfsprekend ook voor onder patienten van ziekenhuizen en het Havenziekenhuis Rotterdam heeft besloten om daar, in samenwerking met de Gemeente Rotterdam, wat aan te doen. Sinds begin augustus schrijven de specialisten van het ziekenhuis ’taal op recept’ voor. Patienten die de Nederlandse taal slecht beheersen krijgen daarbij het advies van de dokter om zich in te schrijven voor een gratis taalcursus van de gemeente Rotterdam.

Dr. Wim van der Meijden is dermatoloog bij het Havenziekenhuis en benadrukt het belang van goede communicatie tussen patienten en specialisten. `Patienten die slecht Nederlands spreken hebben vaak familieleden bij zich om te vertalen. Bij sommige aandoeningen kan dat pijnlijke situaties opleveren, denk bijvoorbeeld aan gynaecologische problemen. Ook weet je nooit zeker of de tolk de informatie goed overbrengt op de patient en of de medicijninstructies correct worden begrepen is ook nooit helemaal zeker. We kunnen hier natuurlijk niet het hele zorgsysteem voor aanpassen, maar wel kunnen we laaggeletterden motiveren om beter te leren lezen en schrijven. Artsen en verpleegkundigen kunnen met `taal op recept’ net dat duwtje in de rug geven om op les te gaan. Laaggeletterde patienten krijgen veel persoonlijke aandacht in het Havenziekenhuis, want als arts wil je zeker weten dat de patient de informatie goed begrepen en verwerkt heeft. Het is een voorwaarde voor een goede diagnose en behandeling. `

Het Havenziekenhuis toont zich met `taal op recept’ een waardig bondgenoot van de gemeente Rotterdam in de strijd tegen de laaggeletterdheid. Ook de personeelsleden van het ziekenhuis zijn enthousiast. In de afgelopen weken hebben zich achtmedewerkers van het Facilitair bedrijf aangemeld voor taallessen die in het ziekenhuis zelf zullen worden gegeven.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen