Eigen Regie vanaf september landelijk beschikbaar

Array

Verbetering voor de deelnemers en verlagen van zorgkosten in de GGZ
Vanaf 1 september 2011 is voor alle GGZ-instellingen de internetapplicatie Eigen Regie beschikbaar. Een portaal voor clienten met kwetsbaarheid voor psychose, hun naasten en zorgverleners. In de afgelopen periode heeft Eigen Regie een aantal vernieuwingen doorgevoerd en de kinderziektes eruit gehaald. Eigen Regie wordt nu naar tevredenheid gebruikt en is daarom nu beschikbaar gesteld voor alle GGZ instellingen.

Clienten kunnen met behulp van deze portal meer de regie voeren over hun eigen leven. Zij worden meer gestimuleerd keuzes te maken en worden minder afhankelijk van hulpverlening. Alle deelnemers kunnen via een beveiligd portaal de behandeling volgen en onderling contact leggen om zo samen te werken aan herstel van maatschappelijk functioneren. Het reguliere behandel- en begeleidingscontact (face to face, telefonisch en via e-mail) blijft bestaan.

Met deze internetapplicatie worden een aantal vernieuwingen in één keer samengevoegd: Zelfmanagement instrumenten voor de client, evidencebased zorginterventies voor de hulpverleners, instrumenten voor betere samenwerking tussen clienten, hulpverleners en mantelzorgers. Eigen Regie bestaat uit een aantal basisfuncties met daarbij de mogelijkheid voor het toevoegen van extra functies.

Verbetering in de zorg
De nadruk op eigen regie en zelfmanagement bevordert verandering van de relatie tussen de behandelaar en client. De toename van de korte contacten met de hulpverlener en van de contacten tussen client, mantelzorger en hulpverlener kan positieve gevolgen hebben voor de situatie van de client. De client zal meer vragen stellen over mogelijkheden voor behandeling en herstel. Daarnaast geeft de client meer sturing aan het proces van hulpverlening en stelt zich daarin actiever en gelijkwaardiger op. Deze verandering vraagt een meer ondersteunende en een minder sturende opstelling van de hulpverlening.

In combinatie met de inzet van Eigen Regie (ER) is een flinke toename in de korte (declarabele) contacten te verwachten en een daling in de duur en aantal van de langdurige contacten. Daarbij kan dit leiden tot een vermindering van aantal en duur van heropnamen en crisisopnamen en een verbetering van de medicatietrouw.

 “Door het werken met Eigen Regie vergroot je de mogelijkheden voor zelfmanagement van clienten en werk je actief aan het optimaliseren van de zorg. Met ER is er een optimale afstemming over de behandeling en ondersteuning tussen client, hulpverlener en mantelzorger” aldus dr. J. van Weeghel, commissie van aanbeveling Eigen Regie.

GGZ instellingen die geïnteresseerd zijn kunnen contact opnemen met Peter van Splunteren van het Trimbos instituut. Voor instellingen bestaat ook de mogelijkheid deel te nemen aan vervolgonderzoek.

Recente artikelen