Het mbo beweegt meer

Array

Er wordt steeds meer bewogen en gesport in het mbo. Driekwart van alle mbo-instellingen heeft een beweeg- en sportaanbod. Volgens betrokkenen neemt het activiteitenaanbod toe, zowel in omvang (aantal uur) als bereik (aantal studenten). Gemeten naar de 5%-norm is er echter nog een lange weg te gaan. Dit blijkt uit de vierde monitor die de DSP-groep op verzoek van het platform Bewegen en Sport heeft uitgevoerd. De acties van dit platform werpen dus hun vruchten af. 68% van de mbo-instellingen vraagt zich af of de financien het toelaten om bewegen en sport in de gewenste mate aan te kunnen (blijven) bieden. De bezuinigingen waar veel instellingen mee te maken hebben, zijn hiervoor een belangrijke reden.

Uitkomsten monitor
In 2011 voldoet 15% van alle 515.622 mbo-studenten aan de zogeheten 5%-norm. In 2010 was dat nog 13%. De 5%-norm stelt, dat 5% van de contacttijd (onderwijs- minus stagetijd) moet bestaan uit bewegen en sport. Het streefdoel Рalle mbo-studenten voldoen aan de 5%-norm Рis nog altijd ver weg, maar er is wel sprake van een lichte stijging. De stijging komt voor het grootste deel voor rekening van het eerste leerjaar. Daar haalt nu 36% van de bol- (beroepsopleidende leerweg) en 5% van de bbl-studenten (beroepsbegeleidende leerweg) de norm. Dat blijkt uit een enqu̻te die de sportco̦rdinatoren van 64 van de 66 mbo-instellingen in Nederland hebben ingevuld.

Verankering bewegen en sport
Met 42% is het aantal mbo-instellingen dat bewegen, sport en vitaliteit in centrale beleidsdocumenten heeft verankerd stabiel. De aandacht voor het thema op decentraal niveau neemt gestaag toe. In 45% van alle sector- en domeinplannen is er nu expliciete aandacht voor sport, bewegen en vitaliteit. Dat was 35% in 2010. Een derde van de opleidingen heeft het thema nu ook opgenomen in de OER en/of studiegids, waar dat in 2010 nog voor een kwart van de opleidingen gold.

Sportkader en -accommodaties
Ondanks het toegenomen draagvlak staan sportkader en vooral sportaccommodaties in 2011 meer onder druk dan in 2010. Aan de andere kant slagen mbo-instellingen er over het algemeen goed in om flexibel gebruik te maken van sportaccommodaties en -instructeurs in de omgeving.

Bron: MBO raad

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen