Angst voor het ziekenhuis

Array

Vanaf zaterdag 10 september elke zaterdag om 20.25 uur op Nederland 2
Ziekenhuizen hebben vaak te kampen met besmettingen. De uitbraak van de klebsiellabacterie in het Maasstad-ziekenhuis is één van de meest recente gevallen. In ieder geval drie patienten zijn daar gestorven aan de bacterie. De roep om openheid over besmettingsgevaren bij ziekenhuizen wordt hierdoor steeds luider. Patienten vinden dat ziekenhuizen veel transparanter moeten worden over besmettingen met gevaarlijke bacterien en virussen.

Maar is volledige transparantie wel zo goed? En werkt bijvoorbeeld een meldplicht bij een uitbraak van een resistente bacterie niet averechts? Volgens sommige experts is er door de huidige marktwerking weinig animo bij ziekenhuizen om een bacterienuitbraak te melden. Het ziekenhuis wil geen slechte naam. En leidt de openheid niet tot onnodige paniek, een leegloop van een ziekenhuis? Of is het juist goed om volledig inzicht te geven en zo nodig hele afdelingen te sluiten? Elke risico uitsluiten.
Het vertrouwen van de patient in de ziekenhuizen en zorginstellingen lijkt een deuk te hebben opgelopen. Terecht of moeten we er rekening mee houden dat er nu éénmaal altijd een risico bestaat op besmetting, hoe goed het ziekenhuis ook bekend staat?
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen