Games for Health Europe, 24-25 oktober, Amsterdam

Array

 

Voortbordurend op het succes in Boston (USA) komt “Games for Health” voor het eerst naar Europa. Op 24 en 25 oktober vindt dit grootse congres plaats in het Muziekgebouw aan het IJ, Amsterdam. Het thema voor dit jaar is: “Hoe kunnen computer spelen en simulaties bijdragen aan verbeterde en betaalbare gezondheidszorg”.

Het “Games for Health” project startte in 2004 en is een initiatief van het Massachusetts Institute of Technology, Harvard University en zeven ziekenhuizen. Dit project ondersteunt samenwerking, kennis en ontwikkeling van bedrijven gericht op het gebruik van baanbrekende spelen en technieken ter verbetering van de gezondheidszorg. Gezondheidszorg in deze is niet alleen de zorg in uitvoering, maar ook behandeling en preventie. Wereldwijd zijn al vele jaren meer dan 10.000 mensen betrokken bij het ontwikkelen van op de zorg gerichte spelen en simulaties. Eén van de Nederlandse bedrijven op dat gebied is XSens, gevestigd in Enschedé, dat onder meer een schoudertraining programma heeft ontwikkeld.

INHOUD

Tijdens het twee dagen durende congres zijn er diverse parallelle en plenaire sessies met bekende sprekers. Meer dan 60 professionals geven presentaties over diverse onderwerpen. De belangrijkste onderwerpen zijn:

  • cognitieve en mentale zorg
  • “participatory health”
  • activiteit en fitness spelen
  • revalidatie spelen
  • medische opleiding, training, simulatie en modelvorming

Open gespreksonderwerpen zijn er over gynaecologie, delen van spelen, verslaving en kennis op het gebied van zorg&spelen.

Elk onderwerp op zich is toegespitst op onderzoek, toepassing, ontwikkeling en implementatie van de spelmogelijkheden. Daarbij wordt in het bijzonder ingegaan op de bijdrage die spelen en simulaties kunnen leveren aan de verbeteringen op het gebied van gezondheid en gezondheidszorg. Dit zijn ondermeer:

  • de invloed van spelen en simulaties op de gezondheid
  • de effectiviteit van spelen en simulaties
  • slechtste en beste ervaringen
  • de validatie van spelen en simulaties
  • spelen ter bevordering van het genezingsproces

VOOR WIE?

Het congres is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij gezondheid en gezondheidszorg, zoals onder meer medische professionals, ontwerpers en producenten van computer spelen en simulaties, IT bedrijven, professionals uit de overheidssector, zorgverzekeraars, business development managers van zorginstellingen, beleidsmakers en wetenschappers. Er worden meer dan 500 deelnemers verwacht vanuit elke hoek van de wereld. En natuurlijk wordt een grote Nederlandse delegatie verwacht.

De “Games for Health Conference” is een fantastische mix van ‘hard-core-gamers”, professionals uit de medische en zorg sectoren en technologen. Allen met één doelstelling: met plezier en betrokkenheid bijdragen aan een verbetering van de gezondheid, de gezondheidszorg en het algemeen welbevinden!

Het volledige programma is te vinden op de site van Games for Health Europe, hieronder vermeld.

INSCHRIJVING EN KORTING

Inschrijven is mogelijk via de site: www.gamesforhealtheurope.org

Lezers van Medicalfacts krijgen 10% korting op de inschrijving met gebruikmaking van de volgende promotiecode in te vullen op het registratieformulier:  medicalfacts4health

Het congres is te volgen via
twitter:  #GFH11EU
Facebook: >gamesforhealtheurope<
LinkedIn:  www.linkedin.com/groups/Games-Health-Europe-4016908

Tijdens de congres dagen via de life blog van Medicalfacts, www.medicalfacts.nl

Rene Luigies

Rene is consultant op het snijvlak productontwikkeling en gezondheidszorg/projectmanager valpreventiebus/multitasker/outofthebox denker/innovator/ Eusamed bv/ Op twitter@Lodewijkjes Netherlands, Rijswijk (Gld)

René Luigies heeft 30 jaar ervaring in nationale- en internationale marketing en business development in de medische sector. Die ervaring strekt zich uit van de farmaceutische industrie tot de medische apparatuur. In 2001 startte hij zijn eigen bedrijf in Nederland. Na de succesvolle introductie van een product op het gebied van pijnbestrijding, heeft dit bedrijf zich verder ontwikkeld tot specialisatie op het snijvlak van product ontwikkeling en gezondheidszorg. Bekende succesvolle producten zijn de OHRA valpreventiebus en de OOGbus van het Oogzorgnetwerk en CZ. Binnen het bedrijf is een groot netwerk aanwezig met de belangrijkste stakeholders in de gezondheidszorg, zoals zorgverzekeringen en overkoepelende organisaties, overheid, zorgverleners, hogescholen, universiteiten en het MKB. Op dit moment wordt dit netwerk ingezet voor eigen consultancy activiteiten, en voor zijn functie als zorginnovatiemakelaar voor Health Valley.

Een volledig cv is te vinden op LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/reneluigies
En René Luigies is te volgen op twitter: @Lodewijkjes

Valpreventie2.0

In 2007 is het OHRA valpreventie project gestart. Dit was het resultaat van een product concept dat ik samen met iemand uit de thuiszorg en een huisarts aan OHRA presenteerde. OHRA heeft dit project volledig gefinancierd. Dit project is volledig door mij opgezet en uitgewerkt, respectievelijk gemanaged. Ook de uitwerking van de resultaten zijn door mij gedaan. Het OHRA valpreventieproject heeft geresulteerd in een afname van 35% van het aantal valincidenten op een groep van 1561 mensen.

De kosten voor de landelijke uitrol bleken te hoog voor zorgverzekeraar CZ, die OHRA heeft overgenomen. Daarmee staakte het project. In het kader van eHealth heb ik toen Valpreventie2.0 bedacht. Een internet applicatie, waarmee ouderen zelf een risicoanalyse kunnen doen, vervolgens een advies krijgen om dat risico te verminderen en vervolgd worden of zij de adviezen ook opgevolgd hebben en of zij hulp/ondersteuning nodig hebben. Daarbij een vervolg door middel van registratie van het aantal valincidenten.

Inmiddels heb ik het NIPED bereid gevonden om valpreventie2.0 te realiseren. In mijn presentatie zal ik ingaan op het proces van valpreventie 1.0 naar de realisatie van valpreventie 2.0. De obstakels, de overwegingen, de weg naar de juiste partners, de financiering, het vinden van stakeholders, en de implementatie in de gezondheidszorg. En een korte visie geven op valpreventie 3.0, waar al gesprekken over gevoerd worden.

Recente artikelen