Ook gaat UMC Utrecht laaggeletterdheid aanpakken

Het UMC Utrecht gaat beter inspelen op laaggeletterdheid. Dinsdag 6 september startte het UMC Utrecht, als eerste universitair medisch centrum in Nederland, een samenwerking met de Stichting Lezen & Schrijven. Laaggeletterdheid beïnvloedt de kwaliteit van zorg, omdat laaggeletterden informatie en instructies niet goed begrijpen.

Het UMC Utrecht richt zich in samenwerking met Stichting Lezen & Schrijven zowel op laaggeletterde patienten als op laaggeletterde medewerkers. Afgelopen dinsdag ondertekenden Jan Kimpen, voorzitter van de Raad van Bestuur van het UMC Utrecht, en Paul Mosterd, directeur van Stichting Lezen & Schrijven, hiervoor een overeenkomst.

Jan Kimpen: “Wij willen laaggeletterdheid aanpakken, omdat we vinden dat alle mensen de kans moeten krijgen om mee te doen. Patienten moeten zelf de regie kunnen houden over hun gezondheid en medewerkers moeten zich kunnen ontwikkelen op hun werk. Laaggeletterdheid kan dat in de weg staan. Wij gaan ons best doen het UMC Utrecht zo toegankelijk mogelijk te maken, ook voor laaggeletterden.”

Dit voorjaar bracht het UMC Utrecht al in kaart hoeveel laaggeletterde patienten binnenkomen op de polikliniek voor pre-operatieve screening. Ook onderzocht de afdeling Patientencommunicatie hoe goed patienten het voorlichtingsmateriaal van de polikliniek begrijpen.

[vimeo video_id=”28555460″ width=”520″ height=”300″ title=”Yes” byline=”Yes” portrait=”Yes” autoplay=”No” loop=”No” color=”00adef”]

In Nederland is tien procent van de volwassenen laaggeletterd. Deze mensen kunnen onvoldoende lezen, schrijven en rekenen om volwaardig deel te nemen aan onze informatiemaatschappij. Laaggeletterdheid heeft ook zijn weerslag op de kwaliteit van zorg. Aangepaste zorg is moeilijk, omdat laaggeletterdheid een verborgen onderwerp is. Het is niet zichtbaar of een patient laaggeletterd is en het taboe is nog steeds erg groot.

Doordat laaggeletterden informatie en instructies niet goed begrijpen, is de kans op fouten en misverstanden veel groter. Dat leidt onder andere tot meer no-show en vertraging in het proces. Slechtere gezondheidsuitkomsten en hogere kosten zijn het gevolg.

Het UMC Utrecht, met ruim 11.000 medewerkers de grootste werkgever in de regio Utrecht, voelt zich verantwoordelijk voor een veilige en stimulerende werkomgeving. Laaggeletterdheid kan werknemers belemmeren in hun dagelijks functioneren en kan een barrière zijn in hun carrière en in hun persoonlijke ontwikkeling. In de zorg werken relatief veel laaggeletterden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen