Kleuren zien waar ze niet zijn

Array

Voor mensen met letter-kleur-synesthesie heeft elke letter van het alfabet zijn eigen kleurencode. A is bijvoorbeeld rood en B is groen. Hoe kan het, dat deze mensen kleuren zien waar alleen maar zwarte letters zijn? Met hersenscans (fMRI) liet Tessa van Leeuwen zien dat (zwarte) letters bij synestheten het kleurengebied in de hersenen activeren, en ook een gebied dat goed is in het combineren van verschillende soorten informatie. De plek waar synestheten hun kleuren zien, bepaalt in welke volgorde deze gebieden actief worden. Als de kleur ‘op’ de letter geprojecteerd wordt en erg lijkt op gewone kleur, wordt het kleurengebiedje het eerst actief. Als de kleur meer ontstaat zoals een associatie en geen vaste plek in de ruimte heeft, wordt het ‘integratiegebied’ het eerst actief, net als normaal gebeurt voor herinneringen. Met een experiment waarin alfagolven in de hersenen werden gemeten, ontdekte Van Leeuwen dat de aandacht van synestheten heel sterk en heel plaatselijk-specifiek wordt aangetrokken door echte kleur. Misschien kan deze heel plaatselijke aandacht voor kleur verklaren hoe synesthesie ontstaat tijdens de ontwikkeling.
Biografie
Tessa van Leeuwen (Leiderdorp, 1980) studeerde biologie in Utrecht, waar ze zich specialiseerde in de neurobiologie. Na haar studie werkte ze als onderzoeksassistent aan het Brain and Attention Research Lab van de universiteit van British Columbia, Vancouver, Canada. Hierna kwam ze naar het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour voor haar promotieonderzoek. Momenteel is ze postdoc bij het Max Planck Institute for Brain Research, in Frankfurt am Main. Hier doet ze MEG-studies om de verwerking van visuele informatie bij synestheten en schizofreniepatienten te begrijpen.

Datum: woensdag 14 september 2011
Tijd: 15:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Sociale Wetenschappen
Promovendus: mevrouw drs. T.M. Leeuwen
Promotors: prof. dr. P. Hagoort
Titel promotie: “How one can see what is not there”: Neural mechanisms of grapheme-colour synaesthesia

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen