Eerste bevindingen pilot `Meer contact met videocontact’

De pilot ‘Meer contact met videocontact’ in de maatschappelijke opvang en geestelijke gezondheidszorg heeft enthousiaste reacties opgeleverd. Wel is vastgesteld dat de techniek eisen stelt aan de omgeving.

Vanuit Wel Thuis! worden er diverse pilots rond `zorg op afstand’ uitgevoerd. De meeste pilots richten zich op toepassingen binnen de ouderenzorg. Nu is er voor het eerst ervaring opgedaan binnen de maatschappelijke opvang en geestelijke gezondheidszorg.

Videocontact
Bij de pilots zijn in totaal 90 clienten van de Tussenvoorziening en de Stichting Beschermde Woonvormen Utrecht (SBWU) betrokken. Beide organisaties zetten videocontact in bij de begeleiding van hun clienten. Clienten kunnen hierdoor mogelijk langer of eerder zelfstandig wonen. Duurdere hulp of opvang kan daarmee worden beperkt of voorkomen.

Probleemloos
Uit een eerste tussenevaluatie blijkt dat medewerkers enthousiast zijn. De inzet van de techniek met mobiele toepassing van videocontact (Skype via Iphone4) loopt vooralsnog probleemloos. Wel blijkt dat clienten over een geschikte pc en internetverbinding moeten beschikken. En de apparatuur moet snel kunnen opstarten.

 

Aandachtspunt
Medewerkers moeten rekening houden met de ruimtelijke omgeving waarin zij oproepen beantwoorden. Een drukke omgeving met veel mensen of verkeersgeluiden is niet geschikt. Tenslotte blijkt dat, door het relatief kleine beeld op een i-phone, de woonomgeving van een client letterlijk niet meer in beeld komt. Dit is een aandachtspunt, omdat het hierdoor wellicht lastiger is om bepaalde signalen op te pikken.

Bron: Provincie Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen