Het leukste Nederlandse ziekenhuis om bij te werken

Array

NZJ maakt nominaties bekend; medewerkers roemen goede werksfeer in hun organisatie
“De Nationale Zorg Jaarprijs (NZJ) en beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) hebben vijf ziekenhuizen genomineerd voor de titel “Leukste ziekenhuis om bij te werken”. De winnaar wordt op 1 november 2011 tijdens het eerste Nationale Zorg Jaarprijs-gala in Ermelo bekendgemaakt.

De NZJ ontving 233 aanmeldingen van medewerkers van verschillende ziekenhuizen. Daaruit zijn de volgende ziekenhuizen genomineerd:

  • het Justitieel Medisch Centrum in Den Haag. Medewerkers wijzen op de unieke omgeving door de samenwerking tussen verpleging en bewaking en de omgang met gedetineerde patienten die andere vaardigheden vereist dan in de reguliere instellingen. Het is het enige justitieel medisch centrum in Nederland.
  • het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal. Medewerkers noemen de kleinschaligheid prettig voor zowel personeel als patienten.
  • ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk. Volgens de medewerkers voert het ziekenhuis een uitstekend personeelsbeleid, is er een prettige onderlinge samenwerking bij het personeel en voelen patienten zich thuis.
  • Medisch Centrum Haaglanden in Den Haag. Medewerkers zijn enthousiast over de grote variatie onder patienten op het gebied van afkomst, taal en cultuur. Daarnaast roemen zij de toegankelijkheid van het management voor het personeel op de werkvloer.
  • het OLVG in Amsterdam. Bij het OLVG noemen medewerkers het teamwork, het goede contact tussen artsen en verpleegkundigen, het personeelsbeleid en het proactieve management als pluspunten.

Een vakjury, bestaande uit Marian Kaljouw, voorzitter V&VN, en Paulien Spieker, hoofdredacteur Nurse Academy, toetst de genomineerde ziekenhuizen op criteria als werken met voldoende personeel, werken met vakbekwame collega’s, multidisciplinaire samenwerking en betrokkenheid, goede begeleiding en opleiding en medezeggenschap. Daarnaast is het aantal aanmeldingen van medewerkers van een ziekenhuis mede bepalend voor de uitslag.

Marian Kaljouw, voorzitter V&VN: “De reacties laten goed zien hoe gemotiveerd verpleegkundigen, artsen en ondersteunend personeel in de zorg zijn. Bovendien onderstrepen de reacties dat er in ziekenhuizen ruim voldoende doorgroei- en opleidingsmogelijkheden zijn. Dat maakt ziekenhuizen een aantrekkelijke werkgever.”

Jan Tuithof, directeur Nationale Zorg Jaarprijs: “Opvallend aan de aanmeldingen is dat medewerkers zonder uitzondering de goede onderlinge werksfeer noemen. Dat staat haaks op het beeld van de buitenwereld, dat vaak bepaald wordt door incidenten. Het is belangrijk dat ook het goede nieuws over de sector voor het voetlicht komt. Dat is een van de belangrijkste doelstellingen van de Nationale Zorg Jaarprijs.”

Over de Nationale Zorg Jaarprijs

De Nationale Zorg Jaarprijs (NZJ) is een kennisplatform voor de zorgsector, dat zich ten doel heeft gesteld een positieve bijdrage te leveren aan de zorgsector, zowel voor de zorgconsument als voor (potentiele) werknemers. De NZJ is er voor iedereen, direct of indirect betrokken bij de zorg.

De NZJ dient als inspiratiebron voor mensen die bijzondere prestaties in de sector willen leveren. De NZJ organiseert competities, verkiezingen, netwerkbijeenkomsten en het jaarlijkse NZJ-gala.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen