Polyfarmacieproject levert gezondheidswinst en kostenbesparing op

Array

Medicatiebeoordeling in Groningse verzorgingshuizen succesvol
Het structureel doorlichten van de medicatie van bewoners in verzorgingshuizen levert gezondheidswinst en een flinke kostenbesparing op. Dat is de conclusie van het project ‘Polyfarmacie’ dat in 18 Groningse verzorgingshuizen is uitgevoerd door het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en de Proeftuin Farmacie Groningen (PFG). Door de beoordeling van alle medicijnen die 399 bewoners slikken, wordt naar schatting €46.000,- bespaard op met name de kosten van medicijnen.

Aan het project werkten 34 huisartsen, 16 apothekers en 20 medewerkers van verzorgingshuizen mee. Met name de inbreng van de verzorgenden bleek van groot belang bij de medicatiebeoordelingen. Samen met de betrokken huisartsen en apothekers brachten zij  de risico’s van polyfarmacie (het slikken van vijf of meer middelen) in kaart. De zorgverleners beoordeelden per bewoner welke medicijnen overbodig waren of juist voorgeschreven moesten worden. Ook namen zij maatregelen om ongewenste bijwerkingen te voorkomen, medicatiefouten te vermijden en therapietrouw te stimuleren. De beoordeling van de medicijnen leverde 654 wijzigingen op. 362 keer stopten bewoners met een medicijn. Maagbeschermer omeprazol bleek het meest gewijzigde medicijn.

Structurele aanpak
Het project is zo succesvol dat de zorgverleners afspraken hebben gemaakt om de medicatiebeoordeling structureel toe te passen in de praktijk. Door de medicatiebeoordeling krijgen ze een beter beeld van het medicijngebruik en meer inzicht in het medicatieproces. De medewerking van de verzorgenden levert extra informatie op over de gebruikte zelfzorgmedicatie, de conditie van de bewoner en ervaringen met eerdere wijzigingen van medicijnen. Naast gezondheidswinst voor de patienten en een kostenbesparing, verbeterde de werkrelatie van de zorgverleners door het project.

Het IVM en de PFG
IVM is een onafhankelijke organisatie met veel kennis op het gebied van het terugdringen van ongewenste polyfarmacie in de eerste lijn, verzorgings- en verpleeghuizen en de thuiszorg. De Proeftuin Farmacie Groningen (PFG) stimuleert de samenwerking tussen verschillende partijen op het gebied van farmacotherapie. Het doel van de PFG is het bevorderen van kwaliteit en doelmatigheid van het voorschrijven, afleveren en het gebruik van geneesmiddelen. Meer informatie over het IVM staat op www.medicijngebruik.nl, informatie over de PFG staat op www.proeftuinfarmaciegroningen.nl.

Bron: IVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen