Samenwerking industrie en wetenschap moet. Onder strenge voorwaarden

Array
De vraag is niet of we­ten­schap en in­du­strie moeten sa­men­wer­ken, maar de vraag is hoe. Met die bood­schap bezocht Ge­zond­heids­raad­voor­zit­ter Louise Gun­ning-​Sche­pers op 8 sep­tem­ber een re­la­tie­bij­een­komst van Nefarma, de bran­che­or­ga­ni­sa­tie van far­ma­ceu­ti­sche be­drij­ven. Ze riep de in­du­strie op die pro­duc­ten te ont­wik­ke­len waaraan patienten be­hoef­te hebben, ervoor te zorgen dat het on­der­zoek van on­be­ris­pe­lij­ke kwa­li­teit is en te werken aan een betere re­pu­ta­tie.

Te vaak ver­schij­nen er zo­ge­noem­de ‘me-too’ pro­duc­ten op de markt: al­ter­na­tie­ven voor reeds be­staan­de ge­nees­mid­de­len. En dat terwijl er in patienten­groe­pen be­hoef­ten leven die nog niet vervuld zijn. Een goed middel tegen jeuk, bij­voor­beeld. Volgens Gunning zou de far­ma­ceu­ti­sche in­du­strie zich meer moeten richten op de ter­rei­nen waar nog be­hoef­te is aan in­no­va­tie­ve me­di­sche pro­duc­ten. De on­der­zoeksa­gen­da die de Ge­zond­heids­raad begin dit jaar heeft op­ge­steld, is daarbij een handig hulp­mid­del.

Ook riep Gunning de far­ma­ceu­ten op om kwa­li­ta­tief hoog­staan­de on­der­zoeks­stan­daar­den te han­te­ren. Juist omdat er com­mer­ciele be­lan­gen in het spel zijn, moet het on­der­zoek trans­pa­rant zijn en on­be­ris­pe­lijk van kwa­li­teit. Dat zou bij­voor­beeld kunnen door open acces da­ta­ba­ses te ge­brui­ken of door een tweede on­af­han­ke­lij­ke analyse te laten uit­voe­ren op de data. Een goede re­pu­ta­tie is niet alleen in het belang van de in­du­strie zelf, ook voor de pu­bliek-​pri­va­te sa­men­wer­king is het van groot belang.

De voor­uit­gang van de me­di­sche we­ten­schap is gebaat bij een goede sa­men­wer­king tussen uni­ver­si­tei­ten en de in­du­strie. Voor­waar­de is wel dat er trans­pa­ran­tie is over be­lan­gen en dat de in­du­strie geen invloed heeft op de be­sluit­vor­ming. Daarom werken de uni­ver­si­tei­ten volgens codes met spel­re­gels die een on­af­han­ke­lij­ke positie van we­ten­schap­pers moeten ga­ran­de­ren. Ook de Ge­zond­heids­raad heeft strikte pro­ce­du­res om (de schijn van) be­lan­gen­ver­stren­ge­ling te ver­mij­den. Voor zijn ad­vi­se­ring maakt de raad gebruik van top­ex­perts in diverse vak­ge­bie­den. Deze des­kun­di­gen leveren ge­re­geld ook ex­per­ti­se aan het be­drijfs­le­ven. Heldere pro­ce­du­res, trans­pa­ran­tie over even­tu­e­le be­lan­gen en een open dis­cus­sie zorgen ervoor dat de on­af­han­ke­lijk­heid van het advies ge­ga­ran­deerd wordt.

Bron: Gezondheidsraad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen