Verontrustende toename brandwondenslachtoffers door bio-ethanol

Array
Dit is een origineel bericht van Nederlandse Brandwonden Stichting
Brandwonden Stichting waarschuwt voor licht ontvlambare gel
De afgelopen maanden is een forse toename geconstateerd van het aantal slachtoffers met brandwonden door het gebruik van bio-ethanol. Deze licht ontvlambare gel wordt gebruikt voor sfeerhaarden en -lichtjes. Door verkeerd gebruik kan een steekvlam ontstaan die brandwonden veroorzaakt. Daarom waarschuwt de Brandwonden Stichting consumenten voor de gevaren van bio-ethanol.

Bio-ethanol is een licht ontvlambare gel die wordt gebruikt voor sfeerverlichting en -haarden. Het zou dè oplossing zijn voor iedereen die geen open haard heeft. Van de Nederlandse brandwondencentra komen echter alarmerende berichten over het toenemende aantal brandwondenslachtoffers door bio-ethanol. Van januari t/m juni 2011 werden alleen al in de Groningse en Rotterdamse brandwondencentra 49 mensen opgenomen. Door verkeerd gebruik kan een steekvlam ontstaan die de kleding onmiddellijk als een fakkel laat ontvlammen. De gel blijft bovendien aan de huid plakken en doorbranden. Tweede en derdegraads brandwonden over het hele lichaam is het afschuwelijke gevolg.

Brandwondenchirurg onderstreept waarschuwing
Gerard Beerthuizen is chirurg in het brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis te Groningen. Hij onderstreept de waarschuwing. “We zien steeds meer patienten met ernstige brandwonden door bio-ethanol. Meestal zijn het omstanders. Iemand vult het reservoir bij en de steekvlam die ontstaat pakt de toeschouwer. De meeste patienten hadden ernstige brandwonden op hun gezicht, hals, borst, armen, handen en soms benen. Een groot deel van de patienten lag langer dan 2 weken in het brandwondencentrum. Kortom, het toenemende gebruik van bio-ethanol is een zorgwekkende ontwikkeling.”

Verzoek aan fabrikanten: verduidelijk de instructies!
De meeste ongelukken gebeuren wanneer de bio-ethanol opgebrand is en het licht dimt. Het nog hete reservoir wordt vervolgens bijgevuld waardoor – vanwege de lichte ontvlambaarheid van bio-ethanol – een steekvlam kan ontstaan. De Brandwonden Stichting is momenteel in gesprek met de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) over de mogelijkheden fabrikanten dringend te verzoeken de communicatie rond het gebruik van bio-ethanolproducten te verbeteren. Tot die tijd is de Brandwonden Stichting duidelijk over bio-ethanol: gebruik het niet.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen