Graaiers of redders?

Array

Wie verdient er aan energie? Hoeveel mag een staaroperatie kosten? Moet een bus nog wel rijden van het ene naar het andere dorp voor die anderhalve reiziger? Wat verdient de directeur van een ziekenhuis eigenlijk? Vijftien jaar geleden, toen de voorstanders van liberalisering in binnen- en buitenland zwaar in de meerderheid waren, waren dit ondenkbare vragen. Dat is nu anders. Via kabels, leidingen, busritjes en ziekenhuiszorg heeft ieder huishouden te maken met marktwerking.
Ooit leek marktwerking een goed idee. Vandaag horen we vooral kritiek en zorgen; over de puinhopen van Paars, het verkwanselen van onze voorzieningen, en over graaiers die winsten maken ten koste van de kwaliteit van publieke diensten. Maar er is ook een ander verhaal. Over de redders die een failliet ziekenhuis weer op poten zetten. Over private initiatieven die bussen schoner en energie duurzamer hebben gemaakt.
Dit boek onderzoekt wat vijftien jaar marktwerking in Nederland in drie sectoren – ziekenhuiszorg, openbaar vervoer en energievoorziening – heeft opgeleverd. Wie is er beter van geworden? Welke negatieve effecten zijn er? Zijn er ook onverwachte bijvangsten? De balans wordt opgemaakt aan de hand van gesprekken met de hoofdrolspelers in vijftien jaar marktwerking – politici, voor- en tegenstanders, klanten en patienten. Aan het woord komen onder anderen Annemarie Jorritsma, Sweder van Wijnbergen, Hans Hoogervorst, Aysel Erbudak en Els Borst.

Paperback, 208 blz.
1e druk, 2011
Nederlandstalig
Atlas
EAN: 9789045018737

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen