NFK blij met nieuwe kwaliteitsnormen chirurgen voor complexe behandelingen

Array

De  Nederlandse Federaties van Kankerpatientenorganisaties (NFK) is  verheugd over de nieuwe kwaliteitsnormen van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) voor complexe behandelingen bij minder voorkomende vormen  van kanker. De organisatie ziet de nieuwe eisen als een belangrijke stap in de verbetering van de kwaliteit van zorg. De normen gelden onder meer voor operaties bij slokdarmkanker en alvleesklierkanker.

Gespecialiseerde ziekenhuizen
Het aantal ziekenhuizen dat complexe, risicovolle ingrepen mag uitvoeren zal dalen als gevolg van de nieuwe kwaliteitsnormen. Voor de patient betekent dit dat hij mogelijk verder moet reizen naar een gespecialiseerd ziekenhuis. Tegelijkertijd kan hij erop vertrouwen dat de zorg voor kanker in dat centrum op orde is.  ‘Hoe meer ervaring een operatieteam heeft, hoe beter de kwaliteit van de behandeling en hoe lager de kans op complicaties.’, aldus Anemone Bögels, directeur van de NFK. ‘Kwaliteit van zorg staat voorop bij kankerpatienten. Zij vinden het niet erg als zij daarvoor meer kilometers moeten afleggen. “ Onderzoek van de Nederlandse Patienten en Consumenten Organisatie (NPCF) heeft uitgewezen dat driekwart van de patienten bereid is te reizen voor goede kankerzorg.‘ Langer reizen kan voor een patient wel een belasting zijn. Daarom vindt de NFK dat de minder complexe zorg dichtbij huis moet blijven.  ‘Dichtbij als het kan, ver weg als het moet.‘

Achtergrond
NVvH heeft in haar kwaliteitsnormen gesteld dat het medische team moet bestaan uit ervaren hulpverleners die elkaar aanvullen en goed samenwerken, zowel onderling als met specialisten van andere betrokken disciplines. Daarnaast moet het ziekenhuis beschikken over geavanceerde apparatuur voor medisch onderzoek. Bij een eerste inventarisatie van de NVvH blijkt dat bij bijvoorbeeld de behandeling van alvleesklierkanker 12 van de 27 ziekenhuizen niet aan de normen voldoen. Ziekenhuis die niet aan de normen voldoen, krijgen een jaar de tijd om zich aan te passen.

Over de NFK
De Nederlandse Federatie van Kankerpatientenorganisaties (NFK) is een koepel van 25 patientenorganisaties. Elke lidorganisatie biedt lotgenotencontact en geeft informatie rond een kankersoort of een bepaalde thematiek. De NFK steunt de aangesloten kankerpatientenorganisaties door hen van informatie te voorzien en in hun werk te faciliteren. In samenwerking met hen behartigt de NFK de gezamenlijke belangen van (ex-) kankerpatienten en hun naasten. NFK en kankerpatientenorganisaties worden voor hun activiteiten gesubsidieerd door KWF Kankerbestrijding.

Bron: NFK

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen