Publicatie over risico op trombose bij pilgebruik en zwangerschap bij vrouwen met erfelijke stollingsafwijkingen

Lies van Vlijmen, senior klinisch beoordelaar bij het CBG, heeft als hoofdauteur met zes andere onderzoekers uit verschillende academische centra een belangrijk artikel gepubliceerd in Blood, het vaktijdschrift van The American Society of Hematology. Het artikel gaat over het risico op trombose bij pilgebruik en zwangerschap bij vrouwen met erfelijke stollingsafwijkingen.

Volgens de huidige richtlijnen is het gebruik van gecombineerde orale anticonceptiva bij niet-symptomatische draagsters van een factor V Leiden of protrombine mutatie gecontraïndiceerd.

Hoewel bij deze vrouwen het risico op trombose toeneemt tijdens gebruik van orale anticonceptiva, is deze toename tijdens een zwangerschap veel groter. Als bij deze vrouwen de pil wordt gecontraïndiceerd, moet daarom ook het risico van een onbedoelde zwangerschap worden meegenomen, omdat alternatieve anticonceptie mogelijk minder goed beschermt tegen zwangerschap. Dit is de belangrijkste conclusie uit het vrij toegankelijke artikel.

In plaats van een strikte contraïndicatie voor het gebruik van gecombineerde orale contraceptiva bij vrouwen met deze stollingsafwijkingen, adviseren de auteurs vooraf de verschillende contraceptiemethoden en de daarbij optredende risico’s met hen te bespreken. Als hulp hierbij is het risico op trombose bij gebruik van verschillende alternatieve anticonceptiemethoden berekend. In een editorial.

Het CBG vindt het belangrijk intensief samen te werken met wetenschappelijke instituten en experts. Dit streven is opgenomen als strategische doelstelling in het Strategisch Business Plan 2009-2013.

Bron: CBG-MEB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen