Thuiszorg belangrijke schakel tussen preventie en zorg

ActiZ en ZonMw hebben het Trimbos Instituut onderzoek laten doen naar de aard en omvang van preventie door thuiszorgorganisaties. De resultaten van dit onderzoek kunt u vinden in de brochure ‘Preventie door de thuiszorg; Analyse van ontwikkelingen en kansen’.

ActiZ vindt dat preventie een voorwaarde is om toekomstbestendige (langdurige) zorg te realiseren. In haar vernieuwingsvisie ‘Naar autonomie, verbondenheid en een gezond leven’ geeft ActiZ aan dat er een ombuiging nodig is van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag. Thuiszorg is een essentiele schakel in gezondheidsbevordering en preventie. Gespecialiseerde preventieve zorg stelt ouderen in staat zo lang mogelijk gezond en zelfstandig te leven. En op deze manier de eigen regie op hun leven zo lang mogelijk te voeren.

Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van de eindverslagen van het ZonMw programma PreventieKracht Thuiszorg (2007-2009) en de in 2010 afgenomen interviews met 9 preventiedeskundigen van 7 thuiszorgorganisaties. De analyse geeft geen volledig beeld van alle preventieactiviteiten door leden van ActiZ, maar biedt wel een goed inzicht wat er aan preventie is gebeurd in het ZonMw programma ‘Preventiekracht Thuiszorg’. En ook hoe zorggerelateerde preventie vanuit het oogpunt van professionals in de thuiszorg wordt gezien.

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen