Valpreventie bij kwetsbare ouderen

0
834

De impact van vallen is bij oudere mensen zeer groot. Het beter kunnen opsporen van mensen die een groot risico op vallen hebben is daarom van zeer belangrijk. Dit onderzoek laat zien dat mensen met valangst of met impulsief gedrag eerder vallen. Ook mensen met variatie in hun stapgrootte, of met een sterk variabele reactiesnelheid hebben een verhoogd risico.
Daarnaast moet ook de valpreventie worden verbeterd. Miriam Reelick ontwikkelde en evalueerde speciaal voor kwetsbare ouderen en hun mantelzorger een valpreventieprogramma met  groepsgesprekken en bewegingsoefeningen. Een ‘zorg op maat’-aanpak blijkt zeer belangrijk voor efficiente preventie. Voor de meest kwetsbare ouderen maakte Reelick een individuele thuiscursus.
Ouderen moeten zich ervan bewust zijn dat vallen een probleem is. Taboes rondom het vallen moeten daarvoor doorbroken worden, meent Reelick.

Biografie
Miriam Reelick (Den Helder, 1983) studeerde Biomedische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Haar afstudeerstage op de afdeling Geriatrie van het UMC St Radboud kreeg een vervolg in dit promotieonderzoek. Binnenkort start zij als projectleider van een internationaal onderzoek naar de effectiviteit van virtual realitytraining bij patienten met de ziekte van Parkinson en patienten met milde cognitieve stoornissen.

Datum: vrijdag 30 september 2011
Tijd: 10:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus:mevrouw drs. M.F. Reelick
Promotors: prof. dr. M.G.M. Olde Rikkert, prof. dr. R.P.C. Kessels, prof. dr. S. Studenski
Copromotors: dr. R.A.J. Esselink, dr. H.E.A. Van Beek
Titel promotie: One step at a time. Disentangling the complexity of preventing falls in frail older persons

Bron: RU