De amygdala op spanning

Array

Wat gebeurt er in het brein tijdens een acuut stressvol moment, zoals een beroving of een auto-ongeluk? Van Marle verrichtte beeldvormend hersenonderzoek (functionele MRI) bij gezonde proefpersonen om dit te achterhalen. Hieruit blijkt dat de blootstelling aan een kortdurende experimentele stressor leidt tot een belangrijke verandering in het functioneren van de amygdala. Dit hersengebied detecteert dreigingen en reguleert iemands waakzaamheid. De amygdala is hierin de poortwachter van het brein. Het onderzoek belicht opeenvolgende fasen van een stressvolle ervaring. Het laat zien dat de amygdala tijdens acute stress in zijn functie als poortwachter het zekere voor het onzekere neemt in de detectie van potentieel gevaar. In de onmiddellijke nasleep van stress blijft de amygdala vervolgens aanhoudend actief in de zoektocht naar dreiging. Tijdens de eerste slaap na de stressvolle ervaring, leidt toediening van het stresshormoon cortisol vervolgens tot betere herinneringen aan de stressvolle gebeurtenis. Deze herinneringen zijn echter emotioneel minder geladen, zodat de alarmfunctie van de amygdala afneemt tijdens het herinneren van de gebeurtenis. In stressgerelateerde ziekten, zoals posttraumatische stressstoornis, is er vaak een permanent verhoogde staat van alertheid van de amygdala. In zijn proefschrift laat Van Marle tot slot zien dat het type geneesmiddel dat gebruikt wordt om dergelijke ziekten te behandelen, werkt door de amygdala af te remmen in zijn functie als poortwachter. Dit onderzoek verschaft mogelijk inzicht in methoden om de pathologische gevolgen van stress zowel te voorkomen als te behandelen.
Biografie
Hein van Marle (Amsterdam, 1978) studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Bovenstaand onderzoek verrichtte hij bij het Donders Centre for Cognitive Neuroimaging in Nijmegen, in combinatie met een opleiding tot psychiater bij de Radboud Universiteit. Sinds oktober 2010 vervolgt Van Marle zijn opleiding tot psychiater bij het Amsterdam Medisch Centrum.

Datum: maandag 19 september 2011
Tijd: 15:30 
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: de heer drs. H.J.F. Marle
Promotors: prof. dr. G.S.E. Fernández
Copromotors: dr. E.J. Hermans
Titel promotie: The amygdala on alert: A neuroimaging investigation into amygdala function during acute stress and its aftermath

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen