Mantelzorger krijgt rekening gepresenteerd

Array

Nu al meer mantelzorgers in financiele problemen als gevolg van kabinetsplannen
Terwijl financiele zekerheid één van de factoren is die verdere overbelasting van mantelzorgers voorkomt, wordt de mantelzorger door een stapeling van regelingen van diverse ministeries extra financieel belast. Hiermee ontstaat er een verliessituatie voor zorgvragers, mantelzorgers en uiteindelijk de overheid. Mezzo, de Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg maakt inzichtelijk welke rekening de mantelzorger, voorafgaand aan de verwachte bezuinigingen op Prinsjesdag, gepresenteerd krijgt.

 

Als gevolg van het huidige kabinetsbeleid zijn de wetsvoorstellen in sociale zekerheid ongunstig, stijgen de kosten van bijvoorbeeld zorgpremies en eigen risico, worden vergoedingsregelingen beperkt, werkt belastingwetgeving nadelig bij mantelzorg en zijn mantelzorgers soms genoodzaakt om minder te gaan werken. Naast de verslechterde inkomenspositie staat de mantelzorger verder onder druk omdat uit wetgeving blijkt dat er (nog) meer mantelzorg geleverd moet worden én mantelzorgers meer en langer moeten doorwerken.

 

Financiele problemen
Met de voorgestelde maatregelen komen meer mensen die zorg nodig hebben en hun mantelzorgers in de financiele problemen. En dat terwijl uit onderzoek blijkt dat financiele zekerheid juist één van de factoren is die een verdere belasting van mantelzorgers kan voorkomen. Het aantal overbelaste mantelzorgers is de afgelopen jaren al gestegen van 300.000 in 2001 tot 450.000 in 2008 (SCP). De huidige kabinetsvoorstellen zullen dit aantal alleen maar doen toenemen met alle financiele gevolgen van dien.

 

Volwaardige positie
Op dit moment wordt er vanuit verschillende ministeries aan diverse wet- en regelgeving gewerkt die zorgt voor deze stapeling van extra financiele belasting. Mezzo constateert dat mantelzorgers alleen kunnen blijven doen wat noodzakelijk is wanneer de verschillende ministeries deze wet- en regelgeving op elkaar afstemmen en de mantelzorger daarin een volwaardige positie krijgt.

 

Onschatbare waarde
Mantelzorgers zijn van onschatbare waarde voor de samenleving. Door hun inzet wordt minder een beroep gedaan op de formele zorg. 80% van de zorg thuis wordt onbetaald gegeven en uit onderzoek van het SCP blijkt dat de economische waarde van mantelzorg wordt geschat op 4 tot 7 miljard.

Bron: Mezzo

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen