Meer niercelkanker bij NSAID’s

Array

Bij langdurig gebruik van NSAID’s loopt het relatieve risico op niercelkanker op tot 4,01, schrijven Eunyoung Cho e.a. op 12 september in Archives of Internal Medicine. De bevindingen gelden niet voor aspirine. De onderzoekers gebruikten gegevens uit twee grote prospectieve studies (Nurses’ Health Study en Health Professionals Follow-up Study). Dat blijkt uit een artikel in Medisch Contact. Van de 125.000 deelnemers die zij zestien tot twintig jaar volgden, ontwikkelden er 333 een niercelcarcinoom. Het relatieve risico om deze ziekte te ontwikkelen, was gemiddeld 1,51, maar liep op tot 2,92 voor patienten die gedurende meer dan tien jaar NSAID’s gebruikten. Het hoogste relatieve risico vonden de auteurs bij vrouwen die gedurende meer dan tien jaar intermitterend NSAID’s gebruiken, te weten 4,01. De auteurs kunnen niet goed verklaren waarom aspirine geen effect heeft op de incidentie van de aandoening. Naast aspirine is ibuprofen verreweg de meest gebruikte NSAID. Patienten gebruiken het middel vooral voor spier- en gewrichtspijn. In een commentaar in dezelfde editie schrijft Kirsten Johansen dat, hoewel het absolute risico op niercelcarcinoom nog steeds laag is, de bevindingen in de studie opmerkelijk zijn vanwege het wijdverbreide frequente NSAID-gebruik. Niercelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van nierkanker. De tumor geeft vaak pas in een laat stadium klachten. Bron: Medisch Contact, 13 september 2011

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen