500ste Brachybehandeling in TweeSteden ziekenhuis

Array

Het team van uroloog Rob Davits voert vandaag de vijfhonderste brachybehandeling uit voor de behandeling van prostaatkanker. Dat het TweeSteden ziekenhuis vooruitstrevend is op het gebied van Brachytherapie, blijkt ook uit een te starten uniek onderzoek op dit gebied onder leiding van Davits.

Onderzoek
Binnen het onderzoek krijgen patienten hormonen toegediend om de prostaat te verkleinen, alvorens ze brachytherapie kunnen ondergaan. “Nu we een aantal jaren bezig zijn, blijkt dat juist die mensen zich qua bijwerkingen eerder beter voelen en dat hun PSA-waarden, simpel gezegd de kankerwaarden, laag blijven”, legt Rob Davits uit. “De patienten die wij behandelen hebben meer dan 95% kans op 10 jaar tumorvrije overleving”. Het is een inzicht waarmee het TweeSteden ziekenhuis zich onderscheidt van de ongeveer tien andere brachycentra in Nederland.

Dagbehandeling
Bij brachytherapie worden kleine radioactieve bronnen ingebracht in de prostaat. Sinds juli is het een ingreep die de urologen van het TweeSteden ziekenhuis samen met de radiotherapeuten van het Instituut Verbeeten uitvoeren in dagbehandeling. Patienten brengen anderhalf uur onder volledige narcose door op de operatiekamer en in die tijd doen de artsen hun werk. Patienten met prostaatkanker kunnen dus in één dag van prostaatkanker af zijn met brachytherapie.

Samenwerking

Er zijn veel voordelen van de brachytherapie die bedoeld is ter genezing van gelokaliseerde prostaatkanker (kanker die nog volledig binnen de prostaat zit). De snelheid waarmee de therapie uitgevoerd wordt en het relatief snelle herstel zijn wat Davits betreft pluspunten. In het TweeSteden ziekenhuis schuilt de kracht van het succes ook in de samenwerking met Instituut Verbeeten en de Universiteit van Tilburg.

Bron: TweeSteden ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen