Indicatiestelling 80-plussers blijft bij CIZ

Array

Het bericht over het gewijzigde indicatiebeleid voor 80-plussers leidt tot veel onrust in de branche. Ten onrechte is het beeld ontstaan dat de zorgaanbieders zelf indicaties toewijzen voor zorg met verblijf. Het CIZ blijft echter verantwoordelijk voor het indicatiebesluit, stelt ActiZ.

De staatssecretaris van VWS wijzigt per 1 oktober het indicatiebeleid voor verpleeg- en verzorgingshuizen: ouderen van tachtig jaar of ouderen kunnen zich rechtstreeks wenden tot een AWBZ-organisatie voor de indicatiestelling. Dit stelde VWS in een persbericht op 9 september. Door dit bericht benaderen veel clienten nu de verzorgingshuizen met het verzoek om een plaats. Zorgaanbieders kunnen deze mensen niet zomaar opnemen en moeten hen teleurstellen. Het ministerie van VWS heeft toegezegd aanbieders zo spoedig mogelijk nader te informeren over het nieuwe beleid.

Verantwoordelijkheid
ActiZ wil dit onduidelijke beeld daarom graag rechtzetten. Formeel blijft het Centraal Indicatieorgaan Zorg (CIZ) verantwoordelijk voor het indicatiebesluit. De zorgaanbieders kunnen gegevens aanleveren bij het CIZ en een indicatiemelding doen. Daarbij gebruiken de zorgverleners de objectieve indicatieregels van het CIZ. Voordeel is dat zij op deze manier sneller met de zorgverlening kunnen starten, omdat de zorgverleners directer betrokken zijn bij de indicatie-aanvraag. De effecten van de indicatiemelding worden landelijk gemonitord door het CIZ.

Onduidelijkheid
De voorbereiding voor deze wijziging baart ActiZ en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) zorgen. Het nieuwe meldingsbeleid voor 80-plussers gaat 1 oktober 2011 van start met een pilot. De concrete invulling van de maatregel en het proces van de invoering zijn echter nog grotendeels onduidelijk. ActiZ en de VGN hadden hier graag meer op voorhand duidelijkheid over gehad. Zij hebben hierover een brief gestuurd naar VWS.

Pilot
De pilot acht ActiZ van groot belang opdat de meerwaarde van het nieuwe indicatiebeleid kan worden geevalueerd. Belangrijke voorwaarden voor het welslagen van de pilot zijn:
– De administratieve processen vereenvoudigen de indicatiestelling.
– Er is een betrouwbaar instrumentarium met een vereenvoudigde uitvraag.
– Zorgaanbieders worden adequaat door het CIZ ondersteund.

Onafhankelijkheid
De onafhankelijkheid van de indicatiestelling blijft voor ActiZ van wezenlijk belang: de aanbieder geeft een advies, het CIZ toetst (desgewenst) en blijft verantwoordelijk voor het indicatiebesluit.

Bron: ActiZ</em>

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen