Appels en peren tegen CVA

Array

Dat het eten van groente en fruit beschermt tegen hart- en vaatziekten, was al bekend. Linda Oude Griep e.a. keken naar de invloed van de kleur van het vruchtvlees op dat gegeven. Daartoe verdeelden ze de vitaminebommetjes in vier groepen: groen (kiwi, meloen, broccoli), oranje/geel (citrusfruit, wortel), rood/paars (bessen, biet, tomaat) en wit (appel, peer, banaan, bloemkool). Ze baseerden zich daarbij op de stelling dat de kleur van groente en fruit een indicator is voor hun voedingswaarde.

Oude Griep e.a. volgden voor hun prospectieve cohortstudie gedurende tien jaar ruim 20 duizend Nederlanders van 20 tot 65 jaar zonder cardiovasculaire voorgeschiedenis. Ze namen vragenlijsten af over het eetpatroon van de deelnemers. Vrouwen aten gemiddeld 393 gram groente en fruit per dag, mannen 341 per dag. Ter vergelijking: dat zijn drie tot vier elstars of twee goudrenetten.

Tijdens de studie kregen 233 deelnemers een CVA. De Nederlanders aten vooral witte groenten en fruit. Rood was niet erg populair. Na analyse van de vier kleurgroepen bleek dat alleen het eten van witte groenten en fruit effect op de CVA-incidentie heeft. Het relatieve risico voor de groep die meer dan 171 gram wit fruit op een dag at ten opzichte van de groep die minder dan 0,78 gram per dag at, was 0,48.

In een commentaar in dezelfde editie prijst Heike Wersching het feit dat de Wageningers groepen groente en fruit onderzochten in plaats van afzonderlijke vitamines. Zo houden ze rekening met de synergetische effecten van de diverse componenten in groenten en fruit. Ze hoopt dat de tijd binnenkort rijp is voor een ‘apple a day’-studie.

bron: Universiteit Wageningen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen