Laat huisarts en apotheker adviesfunctie links liggen?

Array
Dit is een origineel bericht van Teva Nederland
‘92% van de patienten heeft baat bij gebruik probiotica tijdens antibioticumkuur
Slecht 12% van de huisartsen adviseert dit’
Recentelijk heeft Phital een onderzoek gehouden onder lezers van het tijdschrift GezondNu met als doel meer te weten te komen over hoe vaak darmklachten en welke darmklachten optreden na het gebruik van een antibioticumkuur.

Nederlandse huisartsen schrijven gemiddeld zo’n 600.000 recepten antibiotica per maand uit. Antibiotica zijn gericht op het doden van ongewenste ziekmakende (pathogene) bacterien. Niet alleen de pathogene bacterien worden door het antibioticum aangepakt, maar ook de goede bacterien die in de darmen leven. Kortom, de darmflora raakt uit balans. En dit kan o.a. volgens klinische onderzoeken antibioticageassocieerde diarree veroorzaken. Volgens huisarts en wetenschap treedt dit in 5-25% van de gevallen op (Huisarts en Wetenschap, jaargang 2008, nummer 10:514-515).

Maar hoe zit het eigenlijk in de praktijk? Hoe ervaart de patient een antibioticumkuur? En hoe gaat een arts/apotheker daar mee om. Uit de enqu(ee)te onder 758 respondenten gaf tweederde aan darmklachten te hebben ondervonden van een antibioticumkuur. Als klachten werden genoemd: diarree (liefst 40%), obstipatie, buikkrampen, buikpijn, winderigheid, misselijkheid/geen eetlust. Opmerkelijk genoeg is dat slechts 12% probiotica hadden geadviseerd gekregen van hun arts en maar 22% van hun apotheker. Dit terwijl uit klinische onderzoeken naar voren komt dat probiotica in meer dan de helft van de gevallen kan helpen. Ook in de NHG acute diarree wordt het gebruik van probiotica niet afgeraden.

Uit de resultaten van de enqu(ee)te is gebleken dat zelfs 92% baat heeft bij het gebruik van probiotica (86% geeft aan veel baat te hebben bij het gebruik van probiotica). Vooralsnog wordt probiotica vooral aangeraden door vrienden en familie, maar zou hier eigenlijk niet een belangrijke taak liggen voor de huisarts/apotheker?
Bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen