Opeenstapeling van bezuinigingen treft psychiatrische patient hard’

Forse bezuinigingen op de geestelijke gezondheidzorg (ggz), maar ook op de jeugdzorg, passend onderwijs, het persoonsgeboden budget (PGB) en de Wajong-uitkering: kwetsbare psychiatrische patienten worden door de opeenstapeling van bezuinigingsmaatregelen door het Kabinet Rutte zwaar getroffen. Ontoelaatbaar en onrechtvaardig, vinden het Landelijk Platform GGz (LPGGz) en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP). Zij maken zich ernstig zorgen over het lot van deze mensen en zetten hun gezamenlijke acties tegen de bezuinigingen in de ggz daarom onverminderd voort.

Vooral de invoering van de eigen bijdrage die psychisch zieken voor noodzakelijk zorg moeten gaan betalen en somatisch zieken niet, is ontoelaatbaar. Veel mensen met psychische problematiek staan sociaaleconomisch al op extra achterstand omdat hun inkomen vaak lager is dan gemiddeld. De eigen bijdrage zullen veel psychisch zieken dan ook niet kunnen betalen. Bovendien is deze maatregel discriminerend. Waarom moeten patienten met een ernstige of chronische psychiatrische stoornis wel een eigen bijdrage betalen en patienten met een ernstige of chronische somatische aandoening niet? Door hier bovenop nog fors te korten op het PGB, waar veel langdurig psychisch zieken gebruik van maken, zal deze groep mensen nog verder in de problemen raken en kunnen noodsituaties ontstaan.

Het LPGGz en de NVvP organiseerden met GGZ Nederland en andere partijen in de sector eind juni 2011 al een grote protestmanifestatie tegen de bezuinigingen op het Malieveld in Den Haag. De eigen bijdrage is daarmee nog niet van tafel. Ook protesten tegen de verlaging van het PGB bleven tot nu toe uit van het gewenste resultaat.

Marjan Ter Avest, directeur van het LPGGz: “Wij geven de strijd nog niet op. Daarom steunen wij van harte de ‘Stop de Stapeling’ acties met als hoogtepunt een protestmars aanstaande maandag, maar wij kijken ook uit naar zwaarder geschut. Wij vragen de politiek, de minister en de staatssecretaris meer compassie te tonen en de lasten te laten dragen door hen die sterke schouders hebben. In een beschaafd land wordt gezorgd voor mensen die minder bedeeld zijn of het door omstandigheden zwaar hebben. De huidige bezuinigingsplannen tonen deze compassie niet, maar vergroten juist de zorgen van deze patienten.”

Met GGZ Nederland hebben het LPGGz en de NVvP alternatieven aangedragen om besparingen te realiseren, zonder dat daarvoor ingrijpende pakketmaatregelen of eigen bijdragen nodig zijn.

Bron: Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen