CareClowns’ Tournee van de Lach in Valkenswaard

0
196

CareClowns een vrolijk bezoek aan ouderen met dementie in Zorgcentrum Taxandria in Valkenswaard. CareClowns doen op hun ‘Tournee van de Lach’ nog elf andere zorginstellingen in het land aan. Met deze actie vragen zij aandacht voor het isolement van ouderen met dementie en voor Stichting CareClowns, die zich inzet om deze mensen een vrolijk moment te bezorgen.

Met de ‘Tournee van de Lach’ viert Stichting CareClowns, het zusje van Stichting CliniClowns, haar oprichting. CareClowns zijn professionele clowns voor ouderen met dementie. Onder het motto ‘lachen is leven’ brengen zij een vrolijk moment in het vaak eenzame bestaan van dementerende ouderen in zorginstellingen. Vanwege de feestelijke gelegenheid trakteren zij vandaag op rode-neuzen-soesjes.
Huib van Santen, manager Stichting CareClowns Nederland: ‘te genezen is dementie helaas niet. Verlichting brengen aan mensen met deze ziekte kan wel. Dat is hard nodig en heeft bovendien een wetenschappelijk bewezen, positief effect op het welzijn van deze mensen. Onze CareClowns maken op een heel integere manier contact met de ouderen met dementie. Ze toveren een lach op het gezicht. Vandaag vragen wij met zorginstellingen en BN-ers aandacht voor ons werk.’

Trudy Mennen, manager dagbesteding Valkenhof: “de CareClowns prikkelen onze clienten op een positieve manier en halen hen zo even uit hun isolement. Clownerie is een vak waarin men puur vanuit het gevoel werkt. Je laat je hele denken los. Een clown heeft geen verwachtingen van de client, en reageert op de emoties die er op dat moment zijn. Werken als clown doe je met passie, en vanuit het diepste van je hart, anders kun je het vak niet uitoefenen” .
De ‘Tournee van de Lach’ gaat langs zorginstellingen in Beverwijk, Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Almere, Leeuwarden, Groningen, Hoogeveen, Zwolle, Tiel, Valkenswaard, Geleen en Zierikzee. De CareClowns worden daarbij vergezeld door Jacques d’Ancona, Astrid Joosten, Willeke Alberti, Sandra Reemer, Inci Lulu Pamuk en Harm Wolters.

Bron: CliniClowns Nederland