Leren bij dementie

Array

Door de voortdurende technologische ontwikkelingen (denk aan telefoon en huishoudelijke apparaten) blijven we aan het leren. Dat geldt ook voor mensen met een dementie, vooral als ze zelfstandig willen blijven wonen. Ilse van Tilborg, ging na of verschillende patientengroepen deze vaardigheden kunnen leren en hoe deze het best te trainen zijn. . Mensen met forse geheugenproblemen (zoals mensen met een alzheimerdementie) blijken toch in staat zijn om iets te leren. Dit gebeurt via zogenaamde onbewuste (impliciete) leerprocessen die gebruik maken van herhaling van de handeling zonder nadruk op het onthouden. Het proefschrift bevat onderzoek naar verschillende trainingsmethoden en geeft een overzicht van de factoren waarmee bij het ontwikkelen van een training rekening gehouden moet worden. Het steeds herhalen, één ding tegelijk doen en direct met hetzelfde apparaat oefenen dat ook later gebruikt moet worden, zijn hierbij van belang.

Biografie
Ilse van Tilborg (Breda, 1974) studeerde psychologie aan de Radboud universiteit in Nijmegen, afstudeerrichting neuro- en revalidatiepsychologie. Ze werkte onder meer in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond waar zij haar BIG-registraties als gezondheidszorgpsycholoog en klinisch neuropsycholoogbehaalde. Ilse van Tilborg werkt nu op de afdeling Medische Psychologie van de  Ziekenhuis Groep Twente (ZGT). Haar promotie is begeleid vanuit het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour.

Datum: woensdag 21 september 2011
Tijd: 13:30
Locatie: Auditorium, Geert Grooteplein 15
Faculteit der Sociale Wetenschappen
Promovendus: mevrouw drs. I.A.D.A. Tilborg
Promotors: prof. dr. W. Hulstijn, prof. dr. R.P.C. Kessels
Titel promotie: Procedural learning in cognitively impaired patients and its application in clinical practice

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen