Nederland vreest voor premiestijging van 8 procent

Array

Nederlanders verwachten dat de premie van de zorgverzekering met 8 procent zal gaan stijgen per 1 januari 2012. Daarnaast denken ze dat het eigen risico met ruim 25 euro omhoog zal gaan. Ruim 8 procent van de Nederlanders is van plan om per 1 januari over te stappen naar een andere verzekeraar. 50 procent weet het nog niet. Dat blijkt uit onderzoek van Verzekeringssite.nl. Het onderzoek is uitgevoerd voordat de plannen van de regering uitlekten.

Inmiddels is bekend geworden dat het eigen risico in 2012 met 50 euro stijgt. Dat is twee keer zoveel als consumenten hadden verwacht. Volgens de miljoenennota stijgt de zorgpremie met ongeveer 1%. Maar volgens verzekeraar Menzis zal de stijging ongeveer 2 tot 3 keer zo hoog zijn. Consumenten verwachten met 8% een nog veel hogere stijging. Ook wordt de basisverzekering uitgekleed. Voor chronisch zieken komen de eerste twintig fysiotherapiebehandelingen voor eigen rekening. Dieetadvies, maagzuurremmers en het stoppen met roken-programma zullen verdwijnen uit het basispakket.

Benieuwd naar de nieuwe premies van de zorgverzekering 2012 van uw zorgverzekeraar? Meld u nu aan voor onze Zorg Alert.

Van De Nederlandsche Bank (DNB) moeten de zorgverzekeraars gezamenlijk 500 miljoen euro extra aan eigen vermogen hebben. Dat zou in principe geen probleem moeten zijn, want de meeste verzekeraars hebben al genoeg geld in kas. Toch zullen een aantal verzekeraars hun eigen vermogen moeten gaan aanvullen. Dit kan ook gevolgen gaan hebben voor de premie. DNB maakt zich ook zorgen om de te lage premie van de autoverzekering. Naar aanleiding van die bezorgdheid hebben diverse autoverzekeraars de premie verhoogd.

Meer overstappers verwacht
“Vorig jaar kozen uiteindelijk 900.000 mensen voor een andere verzekeraar. Dat komt neer op 5,5 procent. Terwijl vorig jaar rond deze tijd nog maar 3 procent aan gaf te willen overstappen. Nu geeft 8 procent van de Nederlanders aan dat ze van plan zijn om over te stappen. Daarnaast is de groep twijfelaars ook een stuk groter. 50 procent van de Nederlanders geeft aan nog niet te weten of ze bij hun huidige verzekeraar blijven. Vorig jaar twijfelde 30 procent, hierdoor verwachten wij dat er meer mensen gaan switchen”, aldus Erik Hordijk van Verzekeringssite.nl.

Veel Nederlanders laten nog te veel geld liggen
“Wij verwachten dat de premie weer flink stijgt. Half november ontvangen consumenten een aanbieding van hun huidige zorgverzekeraar. Het is aan te raden om de aanbieding voor de zorgverzekering goed te vergelijken met andere zorgverzekeringen, want waarschijnlijk kunnen zij honderden euro’s per jaar besparen door over te stappen,” aldus Erik Hordijk.

Nieuwe zorgverzekering
Elke verzekerde heeft tot 1 januari 2012 de tijd om de oude zorgverzekering op te zeggen. Aanmelden voor een nieuwe zorgpolis kan tot 1 februari 2012. Wanneer de verzekerde niets doet, blijft hij automatisch verzekerd bij zijn huidige zorgverzekering.

Bron: verzekeringssite

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen