Uitvoering AWBZ door zorgverzekeraars vanaf 2013

Array

De ministerraad heeft ingestemd met de uitvoering van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) door zorgverzekeraars vanaf 2013. ActiZ staat in principe positief tegenover dit wetsvoorstel.

In het wetsvoorstel van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten worden de zorgkantoren opgeheven en de zorgverzekeraars direct verantwoordelijk voor de uitvoering van AWBZ voor hun eigen verzekerden. De zorgverzekeraar wordt voor clienten het aanspreekpunt voor zorg op grond van de Zorgverzekeringswet en de AWBZ. De overheid denkt dat deze wet zal leiden tot vergroting van de keuzevrijheid van de client, een grotere klantgerichtheid, verbetering van kwaliteit en meer kostenefficiency.

Samenhang
ActiZ staat positief tegenover dit wetsvoorstel, maar vindt dat deze stap benut moet worden om een grotere samenhang in de gehele zorg tot stand te brengen. Dat betekent een nauwere afstemming tussen AWBZ, Zvw en Wmo, meer clientgerichtheid en grotere effectiviteit. Het moet een meerwaarde hebben voor zowel client als voor de zorgaanbieder en leiden tot vereenvoudiging en tot stroomlijning van administratieve processen.

Nader onderzoek
De precieze uitwerkingen van dit wetsvoorstel worden nog nader onderzocht. ActiZ voert hierover overleg met betrokken partijen zoals de zorgverzekeraars, ZN, het ministerie van VWS en de clientenorganisaties. Daarnaast moet deze maatregel bezien worden in de context van andere ontwikkelingen in de sector, vindt ActiZ. Hierbij valt te denken aan de decentralisatie van Begeleiding naar gemeenten in het scheiden van wonen en zorg. Het wetsvoorstel wordt voor advies aan de Raad van State gestuurd.

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen