Bijzonder experiment in het Leids Universitair Medisch Centrum

0
188

Leids Universitair Medisch Centrum
Optreden blijft spannend, ook voor succesvolle musici. Een gezonde dosis spanning heb je nodig om een topprestatie te kunnen leveren. Maar kun je deze spanning meten? Wat verandert er in het menselijk lichaam tijdens een optreden?

Op woensdag 28 september vindt een bijzonder concert plaats in het LUMC. Tijdens een optreden van de Nederlandse harpiste Lavinia Meijer wordt gemeten wat er in haar lichaam gebeurt tijdens het neerzetten van een muzikale topprestatie. Televisieprogramma Pavlov
Esther van Fenema, psychiater van de Muziekpoli in het LUMC werkt samen met het Center for Human Drug Research (CHDR) mee aan een aflevering van het televisieprogramma Pavlov van de NTR. Hierin wordt de harpiste geïnterviewd en tijdens het concert ondergaat zij een aantal tests. Zo wordt er bloed bij haar afgenomen om het cortisolgehalte te meten. Daarnaast draagt Lavinia een holter die haar bloedruk en hartslag meet. Deze metingen zijn te volgen via een monitor, die achter haar op een groot scherm te zien zijn.

Het concert vindt plaats op woensdag 28 september, van 13.00-13.30 uur, in het LUMC, Albinusdreef 2, Leiden in Gebouw 1, collegezaal 1. NTR-logo

Het NTR programma Pavlov brengt in de uitzending met Lavinia Meijer in beeld wat gezonde stress `biologisch’ met je doet. Pavlov is vanaf vrijdag 11 november te zien om 20.30 uur op Nederland 3.