Publicatie normdocument patiëntveiligheid in ziekenhuizen

Array

Ook in ziekenhuizen worden fouten gemaakt. Deze fouten kunnen schade veroorzaken aan patienten. NTA 8009 ‘Veiligheidsmanagementsysteem voor ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszorg verlenen’ heeft als doel de patientveiligheid en daarmee de veiligheid van de zorg te verbeteren. Op 15 september 2011 is NTA 8009:2011 gepubliceerd. Zestig partijen hebben bijgedragen aan de totstandkoming van dit document.

Kracht van het veiligheidsmanagementsysteem
Het veiligheidsmanagementsysteem (VMS) richt zich op het beheersen van risico’s en het verminderen van schade aan de patient. Daarbij is de ambitie het aantal incidenten, waarbij schade optreedt aan de patient, te reduceren tot nul. Een veiligheidsmanagementsysteem geeft handvatten voor het signaleren van risico’s, verbeteringen doorvoeren en beleid vastleggen, evalueren en aanpassen. Op deze manier ontstaat er een veilige werkomgeving voor zorgprofessionals en wordt structureel gewerkt aan het verminderen en voorkomen van ‘onbedoelde vermijdbare schade bij patienten.
Basiseisen VMS nu compleet
Met NTA 8009:2011, kunnen ziekenhuizen hun VMS verder door ontwikkelen op de onderwerpen Communicatie, Management van derden en Beheersmaatregelen.

De ontwikkeling van NTA heeft plaatsgevonden in twee fasen. In de eerste fase (NTA 8009:2007) zijn basiseisen uitgewerkt voor leiderschap, management, medewerkers, patientenparticipatie, prospectieve risico-inventarisatie, retrospectieve risico-inventarisatie en verbetermaatregelen.

Voor wie?
De Nederlandse Technische Afspraak (NTA) beschrijft de basiseisen voor een VMS voor ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszorg verlenen. Ook andere gezondheidszorginstellingen die een VMS willen implementeren, kunnen gebruik maken van de eisen aan het VMS zoals in deze NTA beschreven.

Toetsing volgens NTA 8009
NTA 8009 vormt de basis voor externe toetsing van het patientveiligheidsbeleid van ziekenhuizen:

* Ziekenhuizen moeten eind 2012 voldoen aan NTA 8009:2007.
* Vanaf 1 januari 2013 geldt NTA 8009:2011.
* In de overgangsperiode, 2011 en 2012, kunnen ziekenhuizen kiezen aan welke versie van NTA zij willen voldoen.

De opdrachtgevers
De opdrachtgevers van het project zijn de Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) de Orde van Medisch Specialisten (Orde) en Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN).

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen