UMC Groningen Cancer Center geopend door prinses Margriet

Foto: Henx Fotografie

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden heeft vrijdagmiddag de nieuwe polikliniek van het UMC Groningen Cancer Center geopend. De officiele opening was de afsluiting van het openingssymposium ‘Samenwerken aan de zorg voor kanker’ voor alle zorgverleners en onderzoekers uit Noord-Nederland die bij oncologische zorg betrokken zijn. Het UMC Groningen Cancer Center is onderdeel van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Nadat diverse sprekers de laatste klinische en wetenschappelijke ontwikkelingen op oncologiegebied hadden toegelicht en nut en noodzaak van integrale kankercentra in Nederland benadrukten, opende prinses Margriet het kankercentrum. Dit deed zij door een fictieve afsprakenbrief te scannen; op dezelfde manier als ook patienten van het nieuwe Oncologie Centrum zichzelf met hun afsprakenbrief kunnen aanmelden. Na de openingshandeling werd zij rondgeleid door het nieuwe Oncologie Centrum en sprak zij met medewerkers over hun werk voor kankerpatienten. Uiteraard kregen ook bezoekers van het symposium de gelegenheid het nieuwe centrum, waar bij de inrichting extra aandacht is besteed aan de privacy en het comfort van patienten, te bezichtigen.

Vorige week bleek uit een rapport van KWF Kankerbestrijding dat het aantal kankerpatienten in Nederland in 25 jaar met 40% zal stijgen. Door verbeterde gezondheidszorg en een gezondere leefstijl worden we ouder, en de kans op kanker neemt dan toe. Het goede nieuws is dat het aantal kankerpatienten dat 5 jaar na de ziekte nog leeft met 10% toeneemt tot 60%. Het KWF adviseert op basis van deze onderzoeksresultaten om de capaciteit voor oncologische zorg te vergroten, en om gespecialiseerde kankercentra te vormen die de capaciteit en expertise zo efficient mogelijk kunnen benutten.

Het nieuwe Oncologie Centrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen zal die rol voor Noord-Nederland gaan vervullen. Met dit centrum heeft nu ook het Noorden een volwaardig en gespecialiseerd kankercentrum. In dit Noordelijke centrum zullen multidisciplinaire zorg en wetenschappelijk onderzoek in hoge mate geïntegreerd plaatsvinden.

Het Universitair Medisch Centrum Groningen

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is één van de grootste ziekenhuizen in Nederland en de grootste werkgever van Noord-Nederland. De ruim 10.000 medewerkers werken in de patientenzorg, aan het opleiden van artsen en medisch specialisten en aan vooraanstaand wetenschappelijk onderzoek, waarbij de focus ligt op ‘gezond en actief ouder worden’. Patienten komen in het UMCG voor ‘gewone’ ziekenhuiszorg, maar ook voor zeer specialistische diagnostiek, onderzoek of behandeling. Alle patienten uit Noord-Nederland met gecompliceerde of zeldzame aandoeningen worden uiteindelijk naar het UMCG verwezen. Voor sommige zeer complexe behandelingen is het UMCG zelfs het enige ziekenhuis in Nederland. Oncologie is één van de speerpunten van het UMCG.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen