Witte bloedcellen en groeistoffen laten bloedvaten groeien

Array

Witte bloedcellen uit je eigen beenmerg die verstopte slagaders in je benen repareren. Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar over niet al te lange tijd is het wellicht een uitstekende nieuwe therapie voor patienten met perifeer vaatlijden. Alwine Hellingman deed er onderzoek naar en promoveerde 15 september op haar onderzoek aan het LUMC.

Slagaderverkalking zorgt in de benen van patienten met perifeer vaatlijden voor vernauwing of zelfs totale afsluiting van de slagader. Er stroomt minder bloed naar de benen toe en de weefsels die eromheen liggen krijgen een tekort aan zuurstof. Hierdoor kan iemand hevige pijn in zijn benen krijgen. Tien tot vijftien procent van de volwassenen in Nederland krijgt er mee te maken. Chirurgische behandelingen zijn vaak de enige oplossing, maar daar komt slechts een deel van de patienten voor in aanmerking. Voor het andere deel is amputatie vaak het enige alternatief. Maar daar wil Hellingman graag verandering in brengen.

Herstel na zuurstoftekort
Hellingman deed experimenten waarbij ze witte bloedcellen, monocyten, met groeistoffen behandelde. Deze groeistoffen kwamen uit T-cellen, een andere belangrijke cel uit het afweersysteem. Toediening van deze gestimuleerde monocyten blijkt de bloedstroom na zuurstoftekort te herstellen. Niet-gestimuleerde monocyten hadden dit gunstige effect niet.

Wanneer deze techniek beschikbaar komt voor patienten is nog onduidelijk. Monocyten hebben ook een lastige kant. Ze kunnen namelijk voor plaques in de bloedvatwand zorgen. Klinische trials met patienten zullen uit moeten wijzen of behandeling met gestimuleerde monocyten een veilige therapie is.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen