Eén promotie, drie vrouwen

Array

V.l.n.r.: prof. dr. Nicoline Hoogerbrugge, dr. Karin Landsbergen, prof. dr. Judith Prins
Foto: Jeroen van Reeuwijk

UMC St Radboud
Drie vrouwen stonden afgelopen vrijdag in de wetenschappelijke schijnwerpers: promovenda Karin Landsbergen en promotores prof. dr. Nicoline Hoogerbrugge (Antropogenetica) en prof. dr. Judith Prins (Medische Psychologie). Het is voor zover bekend een landelijk unicum dat een vrouw is gepromoveerd bij twee vrouwelijke hoogleraren.

Het proefschrift van Karin Landsbergen, die werkzaam is als maatschappelijk werker in het UMC St Radboud, gaat over erfelijke darmkanker. Uit haar onderzoek blijkt, dat patienten met darmkanker de eventuele erfelijkheid zo snel mogelijk uitgezocht willen hebben, zodat bij hun kinderen en andere familieleden darmkanker zo nodig kan worden voorkomen.

Dokters kunnen hun patienten dus gerust een erfelijkheidsonderzoek aanbieden, ook tijdens de zware periode van behandeling. Op www.umcn.nl/verwijzers staat een eenvoudig hulpmiddel om te bepalen of er reden is om een erfelijkheidsonderzoek bij darmkanker aan te vragen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen