Link tussen schizofrenie en epilepsie

Array

Onderzoekers uit Taiwan hebben ontdekt dat er een genetische verband tussen epilepsie en schizofrenie patienten bestaat. Mensen met schizofrenie hebben zes keer zoveel kans om epilepsie te ontwikkelen, zo stellen de onderzoekers.

De studie volgde ongeveer 16.000 patienten met epilepsie en schizofrenie tussen 1999 en 2008. De studie gebruikte gegevens uit de Taiwanese National Health Insurance database. Hieruit werden 5.195 patienten met schizofrenie en 11.527 patienten met epilepsie gediagnosticeerd in de periode van negen jaar. Deze groepen patienten werden vergeleken met een groep patienten van hetzelfde geslacht en leeftijd zonder epilepsie of schizofrenie.

De bevindingen laten zien dat epilepsie 6,99 keer per 1.000 jaren voorkwam in de groep schizofrenie patienten. Bij mensen zonder schizofrenie lag dit op 1,19 keer per 1.000 persoon-jaren. Andersom was ook een sterk verband waarneembaar: de incidentie van schizofrenie was 3,53 per 1.000 persoon-jaar voor patienten met epilepsie in vergelijking met 0,46 in de groep zonder epilepsie.

De onderzoekers concludeerden ook dat het verband tussen de twee ziektebeelden groter is bij mannen dan bij vrouwen.

Eerdere studies hadden al aangetoond dat er een verband is tussen mensen met psychotische verschijnselen en epilepsie.

Bron: Ziekenhuis.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen