Promotie: Kijkoperaties bij slokdarmkanker

Array

VU medisch centrum
21 september 2011 | Promotie
Voor zijn promotieonderzoek bestudeerde chirurg-in-opleiding Surya Biere de voor- en nadelen van minimaal invasieve resectie (kijkoperatie) voor slokdarmkanker, het oesofaguscarcinoom.  Voor zijn proefschrift evalueerde hij de huidige bestaande literatuur over dit onderwerp. Daarnaast onderzocht hij de resultaten van de patienten die in het verleden in VU medisch centrum waren geopereerd.

Multicenter, gerandomiseerd onderzoek
Ook deed Biere een nieuw onderzoek waarin open slokdarmchirurgie werd vergeleken met kijkoperaties bij slokdarmkanker. Een dergelijk multicenter, gerandomiseerd onderzoek is nooit eerder uitgevoerd.

Complicaties verkleinen
Slokdarmkanker komt steeds vaker voor. Tot nu toe is de enige bekende behandeling een operatie. ‘Traditionele’ open chirurgie is echter risicovol en geeft een zeer lange herstelperiode. Een kijkoperatie kan mogelijk het risico op complicaties verkleinen en de herstelperiode van de patient bekorten.

* Promovendus : S.S.A.Y. Biere
* Titel proefschrift : Evidence-based minimally invasive surgery for esophageal cancer
* Promotor: prof.dr. M.A. Cuesta
* Copromotor : dr. D.L. van der Peet
Datum : 21 september 2011
Tijd : 15:45 tot 16:45
Locatie : Aula Vrije Universiteit

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen